AHMETLER KÖYÜNÜN SOYAÄžACI
Ali Varol
GÄ°RÄ°Åž
“Ölülerinizi onların iyilikleri ile yâd edin (anın). Onların kötülüklerini anlatmayın.” – Hadis-i ÅŸerif.
Peygamberimizin bu sözünü düÅŸününce ne gelir aklımıza? Ölülerimizi ya da dedelerimizi, atalarımızı anmak… Ve de iyilikleri ile anmak… Bu nasıl olabilir? Tanımadığımız insanı anmak aklımıza gelir mi? EÄŸer dedelerimizi, atalarımızı tanırsak, onların yaptığı iyilikleri de biraz bilirsek, onları iyilikleri ile anabiliriz.
DeÄŸerli ozanımız Yunus Emre bir dörtlüÄŸünde der ki:
Ä°lim ilim bilmektir
Ä°lim kendin bilmektir.
Sen kendini bilmezsin
Bu nice okumaktır.
Buradaki kendini bilmek, kendini tanımak ya da haddini bilmek ÅŸeklinde anlaşılabilir. Kendini tanımak ÅŸeklinde düÅŸünecek olursak, atalarımızı tanırsak kendimizi tanımamız kolay olacaktır. Sözgelimi dedemin seksen yaşında iken diÅŸleri sapasaÄŸlam ise benim diÅŸ sorunum az olacak demektir. Babam ya da amcalarım sportmen bir vücuda sahipse ben ya da çocuklarım sporla uÄŸraşırsak baÅŸarılı olabiliriz. Onların bize bıraktığı genler bu konuda bize yardımcı olacak demektir. Yani atalarımızı tanırsak kendimizi ya da çocuklarımızı tanımamızı kolaylaşır. Atalarımızda güzel sesi olan yani güzel ezan okuyan ya da güzel türlü söyleyen yoksa benim ya da çocuklarımın müzikle uÄŸraÅŸması isabetsiz olacak demektir. Atalarımızdan genler yoluyla aldığımız miraslar olduÄŸu gibi ahlâkî, kültürel miraslarımız da vardır. Kültürel mirasların ne olduÄŸunu anlamak için de yine onları tanımak, nasıl yaÅŸadıklarını bilmek gerekir.
Yine bir söz vardır: “Dününü bilmeyen bu gününü anlayamaz. Bu gününü anlayamayan yarınını göremez” Görülüyor ki dedelerimizi atalarımızı bilmek tanımak kendimiz için de faydalı bir iÅŸ olacaktır. Görülüyor ki atalarımızı tanımamız için bir sürü nedenimiz var. Bu nedenleri daha da sayabiliriz.
Dedelerimizi atalarımızı tanımak, adlarını bilmek ve de unutmamak için 2009 yılı yaz aylarında köyümüzde bir araÅŸtırma yaptım. SaÄŸ olsun herkes yardımcı oldu. OlabildiÄŸince her soydan yaÅŸlılarla görüÅŸtüm. Bilebildikleri kadarıyla dedelerimizin atalarımızın adlarını saydık ve yazdık. Ä°lginç olan, ben onlara atalarının adını sormuÅŸken, onlar atalarının adı ile beraber, neler yaptıklarını, kendilerine neler bıraktıklarını da anlatmaya baÅŸladılar. “Åžu tarla felan dedemden kalmış, bu bahçe felan ebemden kalmış.” gibi cümlelerle onların iyiliklerini anlatmaya baÅŸladılar. Onlara karşı bir saygı bir minnet duygusu seslerinin tonundan anlaşılıyordu. Bazı isimler konuÅŸulurken onunla özdeÅŸleÅŸmiÅŸ bir olayı da anmadan geçemiyorlardı. Onların adını anarken bu iyi mirasları anmadan bizi bu günlere getirebilmek için ne gibi zorluklara katlandıklarını anlatmadan geçmenin, onlara karşı bir saygısızlık bir haksızlık olacağını düÅŸünüyorlardı sanki. Daha ben sormadan onların nasıl bir adam olduÄŸunu, nasıl yaÅŸadıklarını da anlattılar. “Nasıl bir adamdı?” sorusunun karşılığı olarak, baÅŸkalarını da düÅŸünen, baÅŸkaları için iyi bir ÅŸeyler yapmış olan, renkli kiÅŸiliklerden kısa özgeçmiÅŸler oluÅŸtu. “Nasıl yaÅŸamışlardı?” sorusuna karşılık seferberlikten, efelerden, kıtlıktan söz etmeye baÅŸladılar.
Atalarımızın, dedelerimizin nasıl yaÅŸadıklarını inceleyince onların bize neden, nasıl bir miras bıraktıkları da anlaşılıyor. Bize bırakılan miras onların devraldıkları mirasa göre daha iyi miydi, yoksa daha kötü müydü?
Gençlerimizden bazıları ana babalarını sorguluyorlar. “Neden beni okutmadın?” “Felancanın durumu iyi de bizimki neden daha kötü?” Sorular daha çoÄŸaltılabilir. Soruların cevabını bulabilmek için dedelerimiz nasıl yaÅŸamış, onu bilmek gerekir. Dedelerimizin nasıl yaÅŸadığını bilebilmek için o dönemin gerçekleri olan seferberlik, kıtlık, efeler gibi konuları bilmek gerekir. Dedelerimizin nasıl yaÅŸadığını bilirsek, dedelerimizin babalarımıza nasıl bir miras bıraktığını anlayabiliriz. O zaman ancak babamız nasıl bir miras devralmış da bana böyle bir miras bırakıyor? Sorusunun cevabını doÄŸru olarak bulabiliriz.
Soy aÄŸacımızla birlikte, bazılarına ait kısa özgeçmiÅŸleri ve seferberlik öykülerini de beraber okuyacak olursak görürüz ki atalarımız çok zor ÅŸartlar altında yaÅŸamışlar ama onları iyilikleri ile anacağımız güzel miraslar bırakmışlar bizlere. Onları iyilikleri ile analım. Hepsinin rahmeti bol olsun.
...
Aramızda yaÅŸamayan yakınlarımızdan bazılarının fotoÄŸraflarını da "ANILARDA YAÅžAYANLAR" adlı albümü açarsak görebiliriz.
---
KÖYÜMÜZDEKÄ° SOYLAR (SÜLALELER) VE SOYADLARI
Okuyucunun dikkatine:
1 – Soy sıralaması harf sırasına göre yapılmıştır.
2 – Bazı isimler deÄŸiÅŸik ÅŸekilde söyleniyor. Nüfus cüzdanında da farklı ÅŸekilde yazılabiliyor. Örnek: Köyde Hürü diye çağırdığımız isimler nüfus kaydında Huri, Huriye, Hürü olarak yazılabiliyor. Arzı diye çağırdığımız kiÅŸiler de nüfus kaydında, Arzu veya Raziye olarak yazılabiliyor. Elimizde nüfus kaydı olmadığı için yanlışlık olabilir. Uyaran olursa düzeltiriz.
3 – Benzer isimler çok. Kaç tane Mustafa Koç var, kaç tane Ali Koç var sayabilir misiniz? Ya sizin daha tanımadığınız küçükler? Ä°sim karışmasını azaltmak için kiÅŸinin köyde söylenen bir lakabı varsa ismin yanına parantez içinde yazılmıştır. Lakapların çoÄŸu olabildiÄŸince söyleniÅŸine yakın bir ÅŸekilde yazılmıştır. Örnek: Köyde kimse Goc’aloÄŸlu yerine Koca Ali OÄŸlu demezdi. Tülüc’oÄŸlu yerine Tülüce oÄŸlu demezdi. Bu yazış ÅŸeklimizi de anlayışla karşılamanızı bekliyoruz.
4 – ÖlmüÅŸ atalarımızın (1335 – 30.01.2000) ÅŸeklinde doÄŸum ve ölüm tarihleri parantez içinde eklenmiÅŸtir. Bu tarihler yazılı olanların mezar taÅŸlarından alınmıştır. Ancak eski atalarımızın doÄŸum tarihleri hicri, güneÅŸ takvimine göre yazılmış. Bu takvimi Åžimdi kullandığımız milat takvimine çevirmek için 584 eklenmesi gerekmektedir. Örnek: Süleyman Varol’un doÄŸum tarihi 1335 yazılmış. 1335 artı 584 eÅŸittir 1919. Demek ki Süleyman Varol miladi 1919 yılında doÄŸmuÅŸ. Okuyucularımız atalarının hicri doÄŸum, ölüm tarihlerini bu ÅŸekilde milat takvimine çevirebilirler
5 – Burada atalarımız köyümüzdeki orta yaÅŸ kuÅŸağına kısmen genç kuÅŸaÄŸa kadar tanıtılmaya çalışıldı. Yazılmış olan bilgilerde yanlış ya da eksik bölümler varsa bize bildirirseniz memnuniyetle tamamlarız ya da düzeltiriz. Bundan sonrasının yazılıp eklenmesini de bu iÅŸleri bizden daha iyi yapacağını düÅŸündüÄŸümüz gençlerimize, çocuklarımıza bırakıyoruz.
6 – Bu çalışmalarımızda defalarca görüÅŸlerine, bilgilerine baÅŸvurduÄŸumuz büyüklerimiz: Musa Güngör, Mustafa Koç (Pantır), Åžerife Çalı ve Yusuf Varol’a teÅŸekkür etmeyi bir borç bilirim.
7 – Bu çalışmamızda yanlış veya eksik yazılmış bilgiler olabilir. Okuyucularımız böyle durumlar görürlerse bize bildirsinler, düzeltelim ya da ekleyelim. Bu konuda bilgi vermek isteyenler ahmetlerkoyu@gmail.com adresine yazabilir.
…
I – AKÇ’EL (AKÇA EL)
- Akça
- Kocakça
- Küçükakça
II – DELÄ° AHMET EL
- Demir
III – DELÄ°BAÅž EL
- Varol
IV – ECEVÄ°T EL
- Çalı
- Özen
- EcevitoÄŸlu
- Yüksel
10.Åženol
V – EMÄ°R EL
- Kocademir
- Özdemir
- Küçükdemir
- Yıldız
VI – HATIP KIZI EL
- Karakaya
VII – Ä°HTÄ°YAR EL
- Güzel
- Yücelalp
VIII – MOLLA MEHMET EL
- Öz
IX – MUSACIK EL
- Zor
X – PANTIR EL
- Aslan
- Güngör
- Kara
- Koç
XI – ÅžABAN EL
- Vural
XII – TEKEL’EL (TEKELÄ° EL)
- Özer
- Uyar
YAKIN GEÇMÄ°ÅžTE KÖYMÜZE GELENLER
XIII – ARICI YUSUF EL
- Arıcı
XIV – DUDUOÄžLU EL
- KaramusaoÄŸlu
XV – GÖK HÜSEYÄ°N EL
- Avcı
XVI – GÖK MEHMET EL
- Özen
XVII - GUBCAL EL
- Demir
XVIII – MUKUOÄžLU EL
- Arıcı
XIX – YÄ°RÄ°K OÄžLAN EL
- Topkara
...
I – AKÇ’EL (AKÇA EL)
AKÇA KARISI ÅžERÄ°FE EBE’NÄ°N ÖLÜMÜ
Anlatan: Zeynep Varol
Köyümüzdeki Åžerife’ler hep onun adı. Mezarı Gülen’de Yazı’nın ucunda. O zamanlar Yazı, Dallı Biladan, Ümmü Dadı, KöroÄŸlu EkinliÄŸi hep ekilirmiÅŸ. O sene Yazı’ya Akça’nın çocukları darı erkmiÅŸler. Domuz yemesin deyi de geceleri beklerlermiÅŸ. Köyde erkek yok. Eli silah tutan her erkek askerde. Köydeki iÅŸleri kızlar, kadınlar yapar, darıyı Åžerife Ebe beklermiÅŸ. Bir gün gene kızlar köye incir toplamaya gitmiÅŸler. Ä°nciri toplayıp akÅŸama Yazıya dönmüÅŸler. Yazıda tarlanın kenarında iyi kötü bir dam varmış. Evleri orası. Kızlar akÅŸam incir toplamadan gelince bakmışlar anaları evde yok. Çıra yakıp tarlayı, oluÄŸun başını filan aramışlar, bulamamışlar. Sonraki gün ararken bir taşın dibinde kıvrılmış yatar bulmuÅŸlar. ÖlmüÅŸ.
Öteki tarlalarda da ekin bekleyenler varmış. Köye haber salmışlar. Köyde Molla Mehmet’ten baÅŸka yola gidebilecek erkek yokmuÅŸ. O gelmiÅŸ. O gelinceye kadar kadınlar mezarı kazmışlar, ölüyü yıkamışlar. Elde ne var ne yok kefen yerine sarıp sarmalamışlar. Molla Mehmet kadınlara dönmüÅŸ:
“Cenaze cemaatle kılınır. Cemaat oluÅŸturacak erkek yok. Cemaat siz olacaksınız. Hadi abdest alın bakalım.”
Öyle yapmışlar. Ä°mamın arkasında kadınlar saf durup namazı kılmışlar. Hemen oracığa, tarlanın ucundaki birkaç mezarın yanına gömüvermiÅŸler.
Åžerife Ebe ÅŸanslı kadınmış. Seferberlik ne demek! Seferberlikte ölüyü kaldıracak bir cemaat her zaman bulunmazmış. Hatta bazılarına mezar bile nasip olmazmış. Ya bir kurÅŸunla ya da açlıktan ölür kalır, ölüsünü kurtlar, kuÅŸlar yermiÅŸ. Nice zaman sonra sırtlarıyla kemiklerini bulurlarmış. Åžerife Ebe ÅŸanslı kadınmış ki namazı kılınmış, mezara gömülmüÅŸ.
MUSA DEDE ÇOCUKLARI
Mehmet (Akça)
Ramazan, Åžaban Koca’nın babası
Emine, Pantır’ın 4. eÅŸi
MEHMET (AKÇA)
EÅŸi: Åžerife, Musacık’ın kardeÅŸi, Ali kızı
Çocukları:
1 – Hatice (Çıtırak)
2 – Mustafa Kocaakça (Akça Mustafası)
3 – Havana, Mehmet Aslan (Koca Mehmet) eÅŸi
4 – Musa Akça
5 – Elif, Hasan Güngör (Topal Hasan) eÅŸi
6 – Yusuf Küçükakça (Höke Yusuf)
HATÄ°CE (ÇITIRAK)
Çıtırak Pantır’ın kardeÅŸi Molla Yusuf’la evlenir. Molla Yusuf’tan iki kızı olur: 1. (Anakız), Sansar karısı, Gecereme’de. 2. Fatma (Yirikkız) Fersin’de Mustafa Dayı eÅŸi. OÄŸulları Deli Ali var. Yusuf askere gider. Askerden künyesi gelir. (Künyenin buradaki anlamı, ölüm haberi) 1. kocası Yusuf’un künyesi gelince de 2. kocası Belenköy’den Sakar Mahmut ile evlenir. Mahmut’tan kızı Hürü olur. Hürü Belenköy’den Karmaz ile evlenir. (Bak, YirikoÄŸlan el) Çıtırak 2. kocası Sakar Mahmut da ölünce Gecereme’den çobanı Saplı Ramazan ile evlenir. Saplı ile evliliÄŸinden Ahmet (Deli Ahmet) olur. Saplı’nın babası ise Gecereme’den Emir Ahmet’tir. Deli Ahmetgile ırmak kenarındaki araziler ve kale Emir Ahmet’ten kalmıştır.
MUSTAFA KOCAKÇA (AKÇA MUSTAFA’SI)
EÅŸi: FetiÅŸ. (Saraçlı’dan gelmiÅŸ.)
Çocukları:
- Seyit Ali Kocakça
- Mehmet Kocakça (Kısaca)
- Yusuf Kocakça (Tülüce)
AKÇA MUSA’SI
Akça oÄŸlu Musa’yı Medresede okutmuÅŸ, iyi bir eÄŸitim almasını saÄŸlamıştır. OkumuÅŸ biri olarak köylülere farklı bilgiler okuyarak, anlatarak onların ufuklarının geniÅŸlemesine katkıda bulunmuÅŸtur. Onu dinleyenler hayretle anlatırlar. “Musa dede kitaptan okurdu, gökte demirden kuÅŸlar uçacakmış. Ä°stanbul’da bir adam konuÅŸacak, buradan dinlenecekmiÅŸ…”
Antalya Milletvekili Rasih Kaplan ile aynı sınıfta okuduklarını, derslerinin onun derslerinden iyi olduÄŸu halde elinden bir tutan olmadığı için bir devlet dairesine oturamadığından yakındığını söyleyenler de var.
MUSA AKÇA (AKÇA MUSA’SI) (1885 – 15.02.1948)
EÅŸi: Fatma Akça (Fersin’li Ebe)
Çocukları:
- Mustafa (Deli Hacı) (1339 – 13.03.1973)
- Zeynep (1323 – 16.03.1976) Mehmet Karakaya (Kara Mehmet) eÅŸi
- Şerife (Sarıkız), Mustafa Kocademir (Gocuş) eşi
- Dudu, Mustafa Kocaakça (TülüceoÄŸlu) eÅŸi
- Osman (Küçük Osman) (1922 – 23.01.1989)
YUSUF KÜÇÜKAKÇA (HÖKE YUSUF)
- EÅŸi: Emine, Erenyaka’dan Topal’ın kızı (1304 – 14.12.1943)
Çocukları:
- Mehmet Ali
- Abdullah
- Mustafa (Karaca)
- Şerife, Deli Hacı eşi
- Fatma, Seyit Ali eÅŸi
- Eli, Ahmet Ali Koç eÅŸi.
- EÅŸi Hatice (Koca Hatice) (1325 – 1997)
Çocukları:
- Mustafa
AKÇA MUSTAFA’SI ÇOCUKLARI
SEYYÄ°T ALÄ° KOCAKÇA
EÅŸi: Fatma (Koca Fatma), Höke Yusuf kızı (1913 – 1989)
Çocukları:
- Havana
- Meryem, Mahmut Vural 1. eÅŸi
MEHMET KOCAKÇA (KISACA) (1321 – 12.08.1968)
EÅŸi: Åžerife, Ä°brahim Küçükdemir (Kara Ä°brahim) kızı (1316 – 20.02.1979)
(Kısaca eÅŸi Åžerife ilkin Koca Mehmet oÄŸlu Osman ile evlenmiÅŸ. Bu evlilikten, Efe’nin hanımı Mümüne Küçükdemir doÄŸmuÅŸ. Osman Aslan askerde ölünce Åžerife Kısaca ile evlenmiÅŸ.
Çocukları:
- Mehmet (1926 – 20.12.1972)
- AyÅŸe, Yusuf Güngör eÅŸi
- Fatma, Osman Akça eÅŸi
- Havana, Yusuf Karakaya eÅŸi
- Emine, Ahmet Özdemir eÅŸi
YUSUF KOCAKÇA (TÜLÜCE) (1317 – 1974)
Tülüce Emmi’yi hatırlarım. Köyde yeni bir ev yapılınca yardım için tellal çağırırdı. Yeni evin olmayan kapısına bir ip gerilir, komÅŸular yardım olarak ne getirdiyse bu ipe asılırdı. Tülüce Emmi de her yardım için bir tellal çağırırdı.
“Felanca yardım için bir çul getirdi… Felanca yardım olarak bir çuval getirdi… Allah verene de bereket versin vermeyene de. Ä°lle de verene çoook bereket versin!...”
Tülüce Emmi güçlü kuvvetliydi de. Köyde en iyi taÅŸ kıran oydu. Gücünü kuvvetini kötülük için kullanmazdı. TaÅŸ kırmasını bilirdi ama kalp kırmasını bilmezdi.
EÅŸi: Fatma (Karakız) Molla Ä°brahim kızı (1316 – 1972)
Çocukları:
- Mustafa (Tülüc’oÄŸlu) (1337 – 27.03.1996)
- AyÅŸe (Molla Ali oÄŸlu) Mehmet Güzel eÅŸi)
- Hatice, (Demirci) Mehmet Çalı eÅŸi
- Raziye, Musa Küçükakça eÅŸi
- Ä°brahim (Kara Ä°brahim)
- Osman
AKÇA MUSASI’NIN ÇOCUKLARI
MUSTAFA AKÇA (DELÄ° HACI) (1339 – 13.03.1973
EÅŸi: Åžerife, Yusuf Küçükakça (Höke Yusuf) kızı. Çocukları olmamıştır.
Deli Hacı adı duyulunca aklımıza hemen SoÄŸuksu kaynak suyunun köyümüze getirilmesi gelir. Onun adı SoÄŸuksu ile özdeÅŸleÅŸmiÅŸtir. Köyün ileri gelenlerine: “Bana yardım edin, bu suyu getirtmek için bütün malımı mülkümü vereceÄŸim. Hatta gerekirse sırtımdaki ÅŸu kirli habayı bile satıp vereceÄŸim.” dediÄŸini onu tanıyan herkes hatırlar.
OSMAN AKÇA (KÜÇÜK OSMAN) (1922 – 23.01.1989)
EÅŸi: Fatma, Mehmet Kocakça (Kısaca) kızı
Çocukları:
- Hava (Öldü.)
- Åžerife, “
- Durdu “
- Musa
- Esme, Hasan Kocademir eÅŸi
- Mehmet
- Ä°brahim
- Fatma – GazipaÅŸa’dan evli.
- AyÅŸe, Veli Özer eÅŸi
HÖKE YUSUF’UN ÇOCUKLARI
MEHMET ALÄ° KÜÇÜKAKÇA (1323 - 09.06.1988)
EÅŸi: AyÅŸe, Molla Ä°brahim kızı (1318 – 28.09.1991)
Çocukları:
- Emine, Ä°biÅŸ Özer eÅŸi
- Musa
- Åžerife, Ä°brahim Kara eÅŸi
- MenevÅŸe, Yusuf Koç eÅŸi
- Mustafa
- Yusuf
MUSTAFA KÜÇÜKAKÇA (KARACA)
Eşi: Hamış, Molla Mehmet kızı
Çocukları:
- Ayşe, Yusuf Arıcı eşi
- Zeynep, Ahmet Ali Karakaya eÅŸi
ABDULLAH KÜÇÜKAKÇA
Eşi: Hamış, Molla Mehmet kızı.
Çocukları:
- Mehmet (Gök Mehmet)
- Emine, Ali Kara eÅŸi
...
II - DELÄ° AHMET EL
Akça’nın büyük kızı Hatice, 2. kocası da ölünce davar sürüsünü gütmekte olan çobanı Ramazan (Saplı) ile evlenir. Saplı ile evliliÄŸinden Hürü ve Ahmet doÄŸar. (Deli Ahmet)
DELÄ° AHMET EMMÄ°’NÄ°N DÜÅžÜ
Anlatan: Mustafa Koç (Ahmet Ali Koç oÄŸlu)
Bazan inanılması açıklaması olmayan, inanılması zor olaylar oluyor. O sıralar Deli Ahmet Emmi hasta yatakta. Ha öldü, ha ölecek diye bekliyoruz. OÄŸlu Mustafa ile bir sabah yanına çıktık. Son zamanlarda Emminin gözleri görmez oldu ama kulakları iyi iÅŸitirdi. Hanımı AyÅŸe Yenge haber etti:
“Goca, Mustafa’lar geldi” dedi.
Emmi kalkıp doğruldu.
“HoÅŸ geldiniz çocuklar!” dedi.
Şakalaşmayı severdi. Şaka yaptım.
“Nasıl düzenler? Öte tarafa yolculuk yakın mı?”
“Ben hazırım. Hatta bu gece gitmeye niyetleniyordum… Ama bu gece düÅŸüme DelibaÅŸ Süleymanı girdi. “Ahmet Aga ÅŸimdi ben gideyim de sen biraz daha dur!” dedi. Ondan mı bilmem bu gece gidemedim.”
Biraz daha oturduk, konuÅŸtuk, sonra çıktık evden. Ahmet Emmi’nin düÅŸü kafama takılmıştı. Süleyman Emmi hasta filan deÄŸildi. Dün odanın önünde görmüÅŸtük. Ama belli mi olur? YeÄŸeni Ramazan’ı telefonla aradım:
“ Ramazan ne var ne yok? Süleyman Emmi nasıl, haberin var mı?”
Ramazan:
“Emmim bu gece ölmüÅŸ. Sizlere ömür.”
Mustafa’yla bakışıp kaldık. Bu nasıl düÅŸtü böyle?
AHMET DEMÄ°R (DELÄ° AHMET) (1904 – 12.10.2001)
- eÅŸi: Hatice, Åžaban kızı (1901 – 1961)
Çocukları:
- Fatma Zor, Musa Zor (Paytar) eÅŸi
- Ramazan (Gumit)
- Yusuf (Ecir)
- Mustafa (Çilingir)
- Zeynep, Mehmet Zor (Öksüz Mehmet) eÅŸi
2.eÅŸi: AyÅŸe, Ali Uyar (Kör Ali) kızı
Çocukları:
1.Ayhan
- Zeynep, Süleyman Özdemir eÅŸi
- AyÅŸe, Murtiçi’nde
- Huriye, Ä°stanbul'da.
- Ali
- Hatice, Serik – KuÅŸlar’da
RAMAZAN DEMÄ°R (GUMÄ°T)
Eşi: Emine (Sarı Emine) Kara Mehmet kızı
Çocukları:
- Hatice, ErengeriÅŸ’te.
- Åžaban
- Musa
- Senem – Alanya’dan evli.
- Ahmet
- Ali
- Mustafa
- Mümün
YUSUF DEMÄ°R (ECÄ°R)
Eşi: Hava, (Kara Hava), Kara Mehmet kızı
Çocukları:
- Müesser, Mehmet Kara eÅŸi
- Ahmet
- Ä°zzet
- Türkân, Güneycik’te
- Hatice, Mümün Demir eÅŸi.
- Zeynep, Veli Arıcı eşi
- Fatma, Manavgat Karacalar’dan evli.
- Ramazan
MUSTAFA DEMÄ°R (ÇÄ°LÄ°NGÄ°R)
Eşi: Fatma, Ali Vural (Şaban Alisi) kızı
Çocukları:
- Hatice, Mustafa Aslan eÅŸi
- Ahmet
- Ali
- Emine,
- AyÅŸe, Mehmet Güngör eÅŸi
- Musa
...
III - DELÄ°BAÅž EL
HACI MUSTAFA
Anlatan: Yusuf Varol
Hacı Mustafa köyümüzün kuruluÅŸuna ön ayak olmuÅŸ, kuruluÅŸuna büyük emekleri geçmiÅŸ atalarımızdan biri imiÅŸ. Ayrıca köye ilk yerleÅŸenlerden biri olduÄŸu için çok mal varlığına da sahipmiÅŸ. Köyün bulunduÄŸu yerdeki tarlaların büyük bir kısmı ve köy deÄŸirmeni bütün sülalelere ondan miras kalmış. Åžimdiki Duran Öz’ün evinin olduÄŸu yerde Hacı Mustafa’nın evi, Ali Varol’un evinin olduÄŸu yerde de odası varmış.
Hacı Mustafa’nın bir oÄŸlu dört de kızı varmış. Kızlarından birini Pantır’a, birini Akça’ya, birini EmiroÄŸlu Mustafa’ya birini de Musacık ele vermiÅŸ. Böylece Hacı Mustafa’nın deÄŸirmeni ve köy civarındaki tarlaları bu sülalelere miras olarak dağılmış. Ayrıca oÄŸlu Yusuf ölünce Yusuf’un karısını Belenköy’den çoban olarak gelen Mustafa’yla evlendirmiÅŸler. Bu evlilikten de Molla Mehmet ve Sakar Mahmut olmuÅŸ. Böylece mirasın bir bölümü de Molla Mehmet ve Sakar Mahmut’gile dağılmış.
Hacı Mustafa’nın Yusuf’un kızının Emine DelibaÅŸ dedemin ilk eÅŸi olsa gerek. Yusuf’un ekinliÄŸi Hacı Mustafa’nın oÄŸlu Yusuf’tan kalma. Yusuf Pantır’ın kız kardeÅŸi ile evli imiÅŸ.
Hacı Mustafa bir gün hacıya gitmeye niyetlenmiÅŸ. Üç kız kardeÅŸini ve çocuklarını toplamış. “Ben Hicaz’a gitmeye niyetlendim. ÇavuÅŸköyü’nde Muades Gölündeki 350 dönüm tarlayı, Çakalköyü’nü Yusuf’a verin. Ötesini siz bölüÅŸün. Hakkınızı helal edin. Dönersem siz sevinin, kalırsam ben sevineyim.” DemiÅŸ, gitmiÅŸ, dönmemiÅŸ.
SEFER EL
Anlatan: Yusuf Varol
Ali Dedemden önce bizim sülalemize SEFER EL denirmiÅŸ. Ali Dede’min ya babasının ya dedesinin, üç oÄŸlu varmış. Büyük oÄŸlan Mustafa bekârken askerliÄŸini yapıp gelmiÅŸ. Ortanca evlendikten sonra askerlik emri gelmiÅŸ. Yengesi bu duruma üzülmüÅŸ, boynu bükülmüÅŸ. “Yengemin boynu büküleceÄŸine ben kardeÅŸimin yerine askere giderim.” demiÅŸ, ikinci kez askere gitmiÅŸ. O Zaman kardeÅŸinin yerine askere gidenlere SEFERÄ° derlermiÅŸ. Onun için Sefer Mustafa’nın adından dolayı bizim sülalemize SEFER EL de denir. Sefer Mustafa’nın oÄŸlu Sefer Mehmet EmiroÄŸlu Mustafa’nın kızı Güssün ile evlenmiÅŸ ve Güssün’den Körkız Hala olmuÅŸ.
DELÄ°BAÅž DEDEM
Anlatan: Yusuf Varol
“DelibaÅŸ dedem ilkin hayvancılık yaparmış. Baharda BeloluÄŸa çıkarmış. Asiye halam Belolukta ölmüÅŸ. Dedem Gülen’de davar güderken hayvanlara bir sırtlan dadanmış. Keçinin biri dala atılmış yayılırken sırtlan gelmiÅŸ keçiyi gırtlağından yakalamış. Dedemin farkında deÄŸilmiÅŸ. Dedem güçlü kuvvetli hem de cesurmuÅŸ. Elinde de bir Pıynar sopası varmış. Sırtlana yaklaÅŸmış. Olanca gücüyle sırtlanın kafasına deyip sopayı indirmiÅŸ. Sırtlan “vavk” demiÅŸ, kaçmış. GidiÅŸ o gidiÅŸ; bir daha gelmemiÅŸ.
Dedem davarcılıktan sonra deÄŸirmeni çalıştırmış. DeÄŸirmen sayesinde aç kalmamışlar. Çünkü deÄŸirmene Fersin’den ErengeriÅŸ’ten, TaÅŸkesiÄŸi’nden, Cırıklı’dan Hocalı’dan un öÄŸütmeye gelirlerdi.
Köyde bahçe yokken ya da azken KöyöÄŸön’e incir bahçesi yapmış. Köyde bir orman kesimi olmuÅŸ. O zaman tahtacılara bayağı incir satıp kazanç elde etmiÅŸ.
Dedem yapı iÅŸlerinden, aÄŸaç iÅŸlerinden iyi anlarmış. Ele muhtaç olmadan kendi kendine yetebilen az insandan biriymiÅŸ.
Dedem bahçe iÅŸleriyle uÄŸraşırken yazları KöyöÄŸön’de kalırmış. Fatma ebemin de ayağı kırılmış, köyde kalırmış. KöyöÄŸön’deyken dedem ishal olmuÅŸ, kısa zamanda ölmüÅŸ. KöyöÄŸön mezarlığına gömmüÅŸler. Aradan fazla zaman geçmeden ebem de ölmüÅŸ. Ebem öldüÄŸünde ekizler daha bir – iki yaÅŸlarındaymış. Ekizleri anam büyütmüÅŸ. Ondan amcalarım anamı çok severlerdi. Bir dediÄŸini iki etmezlerdi.”
MUSTAFA OÄžLU ALÄ° VAROL (DELÄ°BAÅž) (1273 – 1929)
1.eÅŸi: Hacı Mustafa’nın oÄŸlu Yusuf’un kızı Emine (Olabilir ?)
Çocukları:
Yusuf (Dereli), askerde Çanakkale’de ÅŸehit kalmış.
Asiye, Beloluk’ta ölmüÅŸ, mezarı KöyöÄŸön mezarlığında
EÅŸi Emine ölünce DelibaÅŸ Fersine gitmiÅŸ. Orada iki sene çalışmış. Ä°ki sene sonunda Fersin’li Musa Hoca’nın kızı Fatma ile evlenmiÅŸ. Evlenince köye geri gelmiÅŸ. 2. eÅŸinden olan çocukları:
Emine, Fersin’den Hatıp ile evlenmiÅŸ. Çocukları: Yusuf, Fatmana, Emine
AyÅŸe (Bozkız) Kepez’de
Ümmü (Kütkız), Çolak Mehmet’in ilk hanımı. Çocukları: Hatice, Gençler’den Sansar Ali’si ile evlendi. Fatma, Demirciler’den Kör Ali ile evlendi.
Mustafa Arif
DelibaÅŸ’ın 2. eÅŸi de ölünce Tepeköy’den Hacı Ä°brahim’in Koca Mustafa’nın kızı Fatma (Cırıklı Ebe) (1301 – 10.21.1942) ile evlenir. 3. EÅŸi Fatma’dan olan çocukları:
- Hatice (ölmüÅŸ) (1332 -….)
- Mehmet (AÅŸçı Mehmet)
- Osman (Askerde ölmüÅŸ.)
- Süleyman (Osman ile Süleyman ikizdir.)
MUSTAFA ARÄ°F VAROL (DELÄ°BAÅžOÄžLU) (1320 – 1988)
EÅŸi: Raziye, Ali Zor (Sulu Ali) kızı (1324 – 13.01.1996)
Çocukları:
- Ali (01.07.1933 – 09.12.1991)
- Fatma (Nüfusta AyÅŸe yazılıdır.), (KısacaoÄŸlu) Mehmet Kocakça’nın 1. eÅŸi (1937 – 10.10.1968)
- Yusuf
- Osman
- Hatice, Mustafa Koç eÅŸi
- Mehmet
- Ramazan
MEHMET VAROL (AÅžÇI MEHMET) (1333 – 05.05.1997)
EÅŸi: Åžerife, Topal Hasan kızı (1337 – 01.08.1992)
Çocukları:
- Osman
- Fatma, Mustafa Aslan eÅŸi
- Ali
- Hasan
- Ümmü, Åžükrü Vural eÅŸi
- Ramazan
SÜLEYMAN VAROL (DELÄ°BAÅž SÜLEYMANI) (1335 – 30.01.2000)
Eşi: Zeynep, Topal Hasan kızı
Çocukları:
- Ali
- Emine, Ä°brahim Kara eÅŸi
- Hasan
- Osman
- Alpaslan
- Fatma, Kızılot’tan Hüseyin Demir eÅŸi
- Yusuf
IV - ECEVÄ°T EL
Anlatan: Mehmet Çalı (Hacı, Demirci)
Soyadı kanunu çıkmış. Muhtarın yardımı ile memurlar her soya bir soyadı veriyormuÅŸ. Herkes beÄŸendiÄŸi soyadını almış. Kimisi Güzel, kimisi Zor, kimisi Aslan filan… Ä°yi soyadları tükenmiÅŸ. Sıra Ecevit ele gelince memur sormuÅŸ: “Bunlar nasıl bir sülale? Nasıl bir soyadı verelim? Muhtar Molla Mahmut demiÅŸ ki:
“Bunlar zararsız insanlardır. Åžu Çalının baÅŸkasına zararı olur mu? Bunlar aynen bu Çalı gibi zararsız.” Soyadı bulmakta zorluk çeken memur hemen fırsatı deÄŸerlendirmiÅŸ. “Tamam, Çalı…” Yazmış hemen: Çalı…
ECEVÄ°T HASANI
Çocukları:
- Hasan Ali
- Ramazan
- Mustafa
1 – HASAN ALÄ° ÇALI
Hasan Ali askerde Molla Mahmut’la berabermiÅŸ. Molla Mahmut askerden gelince: “Hasan Ali’ye bir ÅŸarapnel çarptı.” Diye ölüm haberini vermiÅŸ. (Åžarapnel: Top mermisi parçalarından her biri.)
2 – RAMAZAN ÇALI (1316 – 1935)
EÅŸi: AyÅŸe (ingilli AyÅŸe), (1317 – 1993) AyÅŸe’nin babası Mehmet Ali Belenköy’den gelmiÅŸ. Belenköy’e de Bozahmetli’den gelmiÅŸ olsa gerek. Köy deÄŸirmeninde bekçilik yapmış. DeÄŸirmende ölmüÅŸ. Mezarı deÄŸirmenin köyden tarafındaki dirsekte bulunmaktadır.
Çocukları:
Süleyman (Gök Süleyman) Çalı
Mehmet Çalı (Demirci)
Hatice, Ali Avcı’nın 1. eÅŸi
Ümmühan, Balıkla’dan Osman Çakal’ın eÅŸi
3 - MUSTAFA ÇALI (ECEVÄ°T OÄžLU)
EÅŸi: Gülsüm, Ramazan Zor (Onbaşı) kızı
Çocukları:
- AyÅŸe, Mehmet Kocademir eÅŸi
- Hasan Ali
- Ramazan (Çolak)
- Ümmühan, Ali Öz’ün 1. eÅŸi. Ali Özden ayrılınca Mahrımçalı’dan … Åžafak (Abdurrahman’ın oÄŸlu) ile evlenmiÅŸtir.
- Mehmet. Soyadını sonrada Ecevitoğlu olarak değiştirmiştir.
Ä°BRAHÄ°M ÖZEN (HALÄ°L Ä°BRAHÄ°M)
“Halil Ä°brahim’in Ecevit Hasan’ı amcası olsa gerek” – Mehmet Çalı (Demirci)
EÅŸi: Fatma, Tekeli Ahmet kızı (1311 – 1971)
Çocukları:
- Hasan Hüseyin
- AyÅŸe, Ali Kocademir (Ali Moda) eÅŸi
- Fatma, Osman Koç (Kara Osman) eÅŸi
- Hürü, Süleyman Çalı eÅŸi
HASAN HÜSEYÄ°N ÖZEN (1328 – 15.02.2000)
EÅŸi: Ümmü, Emir Hasanı kızı (1321 – 07.04.1974)
Çocukları:
- Hatice
- Emine, ErengeriÅŸ’te
- Raziye, Yusuf Varol eÅŸi
- Süleyman
- Ä°brahim (1943 – 28.12.1974)
- Fatma
SÜLEYMAN ÇALI (GÖK SÜLEYMAN)
EÅŸi: Hürü, Halil Ä°brahim kızı
Çocukları:
- Ramazan
- AyÅŸe, Ramazan Kocademir 2. eÅŸi
- Emine Ali Koç (Ali Onbaşı) 2. eÅŸi
- Hasan
- Ä°brahim
- Sevgi
- Melek, Abdullah Öz eÅŸi.
MEHMET ÇALI (DEMÄ°RCÄ°)
- eÅŸi: Hatice, Tülüce kızı
Çocukları:
- Ahmet
- Fatma Hasan Topkara eÅŸi
- Ramazan
- Hasan Ali
- Metin
- AyÅŸe
2.eÅŸi: Hatice
- Yunus
- Kübra
HASAN ALÄ° ÇALI
EÅŸi: Åžerife Çalı (öksüz Åžerfe) Musa Zor kızı
Çocukları:
- Mustafa (Cibi) (28.03.1959 – 15.03.1982)
MEHMET ECEVÄ°TOÄžLU
EÅŸi: AyÅŸe, Ali Vural (Åžaban Ali’si) kızı
Çocukları:
- Mustafa
- Nebahat
- Ülker Nurettin Akgül eÅŸi
- Ramazan
- Gülsüm
HÜSEYÄ°N ÅžENOL (KÖROÄžLAN) (01.07.1904 – 10.05.1953)
Anlatan: Süleyman Åženol
“Babam sanatkâr ruhlu biriydi. Kaşık terazi, tüfek kundağı gibi iÅŸleri kolayca yapardı. El becerileri çok iyiydi. Marangoz aletlerinin bazılarını kendisi yapardı. Güzel sepet örerdi. Köyde evler hatıllı taÅŸ duvardan yapılırdı. Dış duvarla iç duvarın arası çakılla doldurulurdu. Bu çakıllar sırtta sepetlerle çekilirdi. Bu sepetleri babam örerdi. Ev yaparken taÅŸ çekmek için sırta yüklenilen taÅŸ semerlerini de o yapardı. Bir ara Seydiler’de çalışmış. Orada güneÅŸten korunmak için kamış saplarından ÅŸapka yapıp giydiÄŸini görenler anlatırlardı.”
KöroÄŸlan’ın babası Hasan Halil Ä°brahim ve EcevitoÄŸlu’nun babaları ile kardeÅŸ olur.
EÅŸi: Fatma (01.07.1905 – 01.01.1951), AyÅŸe Çalı (Ä°ngilli AyÅŸe) ile kardeÅŸ olur.
Çocukları:
- Habibe, Işıklar’dan evlendi. EÅŸi, Yahya.
- Hatice, Ramazan Kocademir 1. eÅŸi
- Süleyman
SÜLEYMAN ÅžENOL
EÅŸi: Fatma, Gebece kökenli Ahmet kızı
Çocukları:
- GülÅŸen
- Hüseyin
- Hakan
...
V - EMÄ°R EL
Emir Elin öÄŸrenebileceÄŸimiz en önceki ataları kim? Emir adı nereden geliyor? ÖÄŸrenebilirsek yazacağız. Åžimdilik Molla Mahmut’un dedesi Mahmut’tan baÅŸlayalım.
EMÄ°R MAHMUT ÇOCUKLARI
- Hasan Kocademir (Emir Hasanı)
- Mustafa Özdemir (EmiroÄŸlu Mustafa)
- Ä°brahim Küçükdemir (Kara Ä°brahim)
- Kara Mehmet
- Ali Yıldız (Koca Ali)
- Hürü, Hacı Hatıp’ın 1. eÅŸi
- Hatice (kümük)
- Topal Hala
1 – HASAN KOCADEMÄ°R (EMÄ°R HASAN’I) (01.01.1874 – 16.01.1945)
- eÅŸi: Emine
Çocukları:
- Ümmü (Koca Ümmü) Hasan Hüseyin Özen eÅŸi
- Ali (Alimoda)
- EÅŸi Mümüne (Kömbe) (Molla Mehmet kızı Mümüne, ilkin Küncü ile evlenmiÅŸ; Küncü’den Paytar karısı AyÅŸe olmuÅŸ. Emir Hasan’ı 2. eÅŸidir.
Çocukları:
- Ä°brahim (Çomuca)
- Mustafa (GocuÅŸ) (1923 -1960)
- Ramazan (1929 – 1995)
- Mehmet (1926 – 29.10.2004)
- Ahmet (Kara Ahmet)
2 - MUSTAFA ÖZDEMÄ°R (EMÄ°ROÄžLU MUSTAFA) (1864 – 1921)
EÅŸi: AyÅŸe, Ali kızı, Hacı Hatıp’ın kardeÅŸi (1859 – 1932)
Çocukları:
- Mahmut (Molla Mahmut) (1896 – 10.05.1978)
- Ahmet Ali (1317 – 06.06.1961)
- Fatma, Ali Zor (Sulu Ali) eÅŸi (1889 - ? )
- Mümine (1892 - ? )
- Gülsüm, Ali Koç (Deli Ali) eÅŸi (1890 - ?)
3 – Ä°BRAHÄ°M KÜÇÜKDEMÄ°R (KARA Ä°BRAHÄ°M)
EÅŸi: Mümüne (Mıgırdıç)
Çocukları:
- Şerife, Koca Mehmet oğlu Osman eşi. Osman askerden gelmeyince Kısaca ile evlenir.
- Ä°brahim (Efe)
- Ahmet (EÄŸitmen) (1915 – 2005)
4 – KARA MEHMET
Seferberlikte askerde kalmış.
5 – ALÄ° YILDIZ (KOCA ALÄ°)
EÅŸi: Hava (1308 – 01.04.1968), ErengeriÅŸ’ten Hacı Ahmet Mustafa’sı kızı. Hava’nın Ahmetler’e gelen kız kardeÅŸleri: Molla Ä°brahim karısı Hürü, Höke Yusuf’un 2. eÅŸi Hatice.
Çocukları:
- Ä°brahim (Goc’aloÄŸlu) (1332 – 01.03.1989)
ALÄ°KOCADEMÄ°R (ALÄ°MODA – TAT ALÄ°)
EÅŸi: AyÅŸe, Halil Ä°brahim Özen kızı
Çocukları:
- Ä°brahim
- Hüseyin
- Ahmet
- Ümmü
MUSTAFA KOCADEMÄ°R (GOCUÅž)
EÅŸi: Åžerfe, Akça Musası kızı
Çocukları:
- Hasan
- AyÅŸe, Mahmut Vural eÅŸi
- Ümmü, Ali Özdemir eÅŸi
- Musa
GIYABINDA SEÇÄ°M
Ramazan Kocademir, Bir yandan köyde baÄŸ bahçe ile uÄŸraşırken bir yandan da kamyonculuk yaparak dışarıya açılabilen, ticaret yapan, ufkunu geniÅŸleten ilk köylülerimizden birisiydi. Yine köyümüzde çocuklarını okutmak isteyen ilkler arasındaydı. YumuÅŸak huylu oluÅŸu, baÅŸkalarını kırmak istemeyiÅŸi onun tipik özelliÄŸiydi.
Köyümüzde köy iÅŸlerinin yoÄŸun olduÄŸu, muhtarın iÅŸlerinin çok ağır olduÄŸu bir tarihti. Muhtar seçimi vardı. Kimse muhtar seçilmek istemiyordu. Köy muhtarsız kalacaktı. AçıkÄŸözün biri farkına varır ki Ramazan Kocademir köyde yok. Kamyonu ile sefere gitmiÅŸ. Hemen önerisini yapar:
“Muhtar adayımız Ramazan Kocademir!”
Oy birliÄŸi ile muhtar seçilir. Birkaç gün sonra seferden dönen Ramazan Kocademir soluÄŸu Kaymakamın yanında alır:
“Efendim ben yokken beni muhtar seçmiÅŸler! Ben istemiyorum.”
Durumu bilen kaymakam onu ikna eder.
“OÄŸlum köylülerin seni çok seviyor demek ki. SevmiÅŸ dilemiÅŸ seni muhtar seçmiÅŸ. Mecbur yapacaksın.”
“Efendim benim iÅŸim çok.”
“Yenisi seçilene kadar mecbursun!”
O dönem Ramazan Kocademir zorunlu olarak muhtarlık yaptı.
RAMAZAN KOCADEMÄ°R
1.eÅŸi: Hatice, Hüseyin Åženol kızı
Çocukları:
- Hasan
- Hüseyin
- eÅŸi: AyÅŸe, Süleyman Çalı kızı
Çocukları:
- Mustafa
- Ali
- Ä°brahim
MEHMET KOCADEMÄ°R (KARA MEHMET)
EÅŸi: AyÅŸe, Mustafa Çalı (Ecevit oÄŸlu) kızı
Çocukları:
- Emine, Mustafa Uyar eÅŸi
- Nilgün, Mehmet Öz eÅŸi
- Mümüne, Mahrımçalı’da
- Rukiye, Ali Demir eÅŸi
- Hasan
- Ramazan
AHMET KOCADEMÄ°R (KARA AHMET)
EÅŸi: Fatma, Gök Hüseyin kızı
Çocukları:
- Döndü, (Mehmet Zor’dan evlatlık aldılar.) Åžimdi Serik’te.
MAHMUT ÖZDEMÄ°R (MOLLA MAHMUT) (1896 - 10.05.1978)
EÅŸi: AyÅŸe, Fersinden Ali Efendi’nin kızı
Çocukları:
- Mustafa
- Mümün
AHMET ALÄ° ÖZDEMÄ°R (1317 – 06.06.1961)
EÅŸi: Emine, Tekeli Ahmet kızı (1316 – 22.01.1979)
Çocukları:
- Mümüne, Ali Koç (Ali Onbaşı) eÅŸi (1921 - ?).
- Mustafa (Sarı Mustafa) (1927 - )
- AyÅŸe, Tevfik Güzel eÅŸi (1929 - )
- Raziye, Hacı Hasan eşi ( 1932 - )
- Havana, Mustafa Öz (Ekiz) eÅŸi. Havana ile Fatmana ikizdir. (1935 - )
- Fatmana, Manavgat’ta OnsekizlioÄŸlu’nun eÅŸi
- Ahmet (1940 - )
EFE DAYI
Efe Dayı’nın el yetenekleri çok iyiydi. Marangozluk iÅŸlerini kolayca yapardı. Oklava, senit, kaşık, kepçe iÅŸlerinin erbabıydı. Bir de düÄŸünlerde Ä°nbaşı’ndan KöyöÄŸön yakadaki bir hedefe ÅžeÅŸana ya da mavzer ile kurÅŸun atılırdı. Hedefi vuranlara ödül verilirdi. Bu ödülleri genellikle, Efe Dayı, Deli Ahmet, Zobu, Yirik OÄŸlan gibi avcılardan biri alırdı.
Efe Dayı’nın bu sanatkâr özelliÄŸi, el yetenekleri çocuklarına hatta torunlarına da geçmiÅŸ gibi görünüyor, ne dersiniz.
Ä°BRAHÄ°M KÜÇÜKDEMÄ°R (EFE) (1330 – 14.11.1987)
EÅŸi: Mümüne, Osman Aslan kızı (1330 – 21.11.2004)
Çocukları:
- Fatma, Ramazan Vural eÅŸi
- Ayşe, Mehmet Avcı eşi
- Osman
- Mümüne, Evrenseki’de
- Åžerife, Mehmet Varol eÅŸi
- Mehmet
Ä°LK KURSA GÄ°DEN AHMETLER’LÄ°
Köyümüzdeki orta yaÅŸ kuÅŸağının çoÄŸu, EÄŸitmen’in gayretleriyle okuma yazma öÄŸrendi. Köyümüzden dışarıya açılabilen ilklerden biri de EÄŸitmen’dir. EÄŸitmenlik için açılan kurslara katılmış, EÄŸitmen olmuÅŸ, Köyümüzde 1952’ lere kadar çocuklara, gençlere okuma yazma öÄŸretmiÅŸtir.
AHMET KÜÇÜKDEMÄ°R (EĞİTMEN) (1915 – 2005)
- eÅŸi Fatma, Mehmet Güngör kızı, ilk doÄŸumunda ölmüÅŸ.
- eşi: Fatma, Musa Vural kızı
Çocukları:
- YaÅŸar
- Mümüne
Ä°BRAHÄ°M YILDIZ (GOCAL’OÄžLU)
EÅŸi: Ebe, Gedik Hüseyin kızı
Çocukları:
- AyÅŸe, Ali Öz eÅŸi
- Fatma, Ahmet KaramusaoÄŸlu eÅŸi
- Hüseyin Ali
- Mustafa
- Hava, Ramazan Zor eÅŸi
VI - HATIP KIZI EL
Yusuf Karakaya anlattı:
“ Eskiden Uzunlar’dan, Çenger’den bize öÅŸür gelirdi. (ÖÅŸürün buradaki anlamı: tarla kirası) Hatıp Mehmet Efendi’nin Uzunlar Çenger arasında dört bin dönüm arazisi varmış. Sonradan gelmeyiverdi. Bizden de arayan olmayıverdi. Araziler sahip deÄŸiÅŸtirdi.
Uzunlar Çenger arasında bu kadar arazisi olan Hatıp Mehmet Efendi ve diÄŸer köylüler hastalıktan kaçmış olsa gerek ilkin Yalaklara sonra da AÅŸağıköy’e göçmüÅŸ. Bu sırada Emir el, Tekeli el de AÅŸağıköy’de imiÅŸ. Pantır el Köyiçi’ne, Ä°htiyar el Çekiç Beleni’ne yerleÅŸmiÅŸ. Bu yüzden Ä°htiyar el, Emir el, Tekeli el ve Hatıp Kızı elin yakın geçmiÅŸteki mezarları KöyöÄŸön mezarlığındadır. Pantır elin mezarları köy mezarlığındadır.
Hatıp Mehmet Efendi sonra köye göçmüÅŸ. Åžimdi Öksüz Åžerife’nin evinin bulunduÄŸu yere altı göz ev yaptırmış. Bize KöroÄŸlan el ile Çolak Mehmet el de akraba olurlar. Evde onlara da oturun demiÅŸler. Evde otururlarken kadının biri ahıra mal yeygilemeye inince çıradan burmaya ateÅŸ tutuÅŸmuÅŸ. Ev yanmış. Ev yanınca babam da evini ÅŸimdiki yere yaptırmış.
Hatıp Mehmet Efendinin evi çok kalabalıkmış. Gedik Hüseyin’in karısı Hanife Ebe, “Hatıp Mehmet Efendi’nin evine her gün 18 silahlı, 18 de külahlı iner, çıkardı.” Derdi.
Hatıp M. Efendi Hacı Hatıp’ın dayısı olur. Çayırdan Molla Mehmet’in evine kadar hep dedeminmiÅŸ. Hatıp Mehmet Efendi’nin bir tek kızı varmış. Hatıp Kızı derlermiÅŸ. Hatıp Kızı ilkin Onbaşı ile evlenmiÅŸ. Serkende Ä°ki Tepecik’teki yer Onbaşı’ya Hatıp Kızı’ndan geçmiÅŸ. Hatıp Kızı son olarak aslı ErengeriÅŸ’li olan dedem Kara Yusuf’la evlenmiÅŸ. Kara Yusuf Çanakkale’de ÅŸehit olmuÅŸ. Kara Yusuf’un iki kardeÅŸi var. Biri ErengeriÅŸ’teki Hacı Hasan, biri Erenyaka’ya giden Halil. ErengeriÅŸ’teki Hacı Hasan’ın oÄŸlu Ramazan, Ramazan’ın oÄŸlu Bayram, Bayram’ın oÄŸlu Mehmet Ali Kartal bizim baba tarafından akrabalarımız olur.
Hatıp Kızı babamın anası. Babamın babası dışarıdan. Onun için bizi anamın soyu ile anlatmışlar. Hatıp Kızı El.”
KARA YUSUF
Eşi: (Hatıp Kızı)
Çocukları:
- Mehmet Karakaya (Kara Mehmet.)
MEHMET KARAKAYA (KARA MEHMET) (1321 – 16.08.1990)
EÅŸi: Zeynep, Akça Musa’sı kızı
Çocukları:
- Emine (Sarı Emine) Sarı Mustafa eşi
- Yusuf
- Gülsüm, Ramazan Vural eÅŸi
- Ahmet Ali
- Hatice, Antalya’da
- Mehmet (Kır Mehmet)
YUSUF KARAKAYA
Eşi: Havana, Kısaca kızı
Çocukları:
- Mustafa
- Fatma, Mustafa Güzel eÅŸi
- Zeynep,
- Musa
- Mümün
- Åžerife
AHMET ALÄ° KARAKAYA
EÅŸi: Zeynep, Mustafa Küçükakça (Karaca) kızı
Çocukları:
- Mustafa
- Fatma
- AyÅŸe
- Emine
- Necati
- Cumhur
- Hayal
MEHMET KARAKAYA
EÅŸi: Ümmü, Ahmet Uyar (GöÄŸoÄŸlan) kızı
Çocukları:
- DoÄŸan
- Hatice
- Fatma
- Abdullah
- Ali
- Mustafa
VII - Ä°HTÄ°YAR EL
Ali Avcı ve Tevfik Güzel anlattı:
“Höke Yusuf’tan dinledim, Köylüler Köyiçi’nden, AÅŸağıköy’den, Çekiç Beleni’nden köye göçmeye baÅŸladıklarında ilkin köye üç ev yapılmış. 1. Ali FakoÄŸlu’nun evi (Hacı Hatp’ın babasına Ali FakoÄŸlu derlermiÅŸ.), 2. YirikoÄŸlangilin oturduÄŸu ev. Bu evi Çulfalılar kendilerine yaptırmış. Çulfalılar sonradan evlerini Akça’ya satıp Ilıca’ya göçmüÅŸler. 3. ev de ÅŸimdi Öksüz Åžerife’nin evinin yerindeki Hatıp Mehmet Efendi’nin eviymiÅŸ. Bu ev 6 odalı imiÅŸ. Sonradan yanmış. Bu arada önceden var mıydı yok muydu belli deÄŸil. Hacı Mustafa’nın da bir evi ve misafir için bir odası varmış.
Topal Hasan da ÇocukluÄŸunda köyde 7 ev olduÄŸunu söylermiÅŸ. Hacı Hatıp’ın evi de bu ilk evlerden biri. Hacı Hatıp’ın evi de çok geniÅŸ ve güzel bir evdi. Pencerelerini renkli camlar, kapılarını, tavanlarını oymalar süslerdi. Hacı Hatıp’ın kendisi okumamış ama akıllı, varlıklı bir adammış. Seferberlik zamanında devletin eli kolu durumunda imiÅŸ. Okuma yazması olmadığı halde Cuma namazlarını kıldırır, hutbesini doÄŸaçlama olarak verirmiÅŸ.
ALÄ° GÜZEL (ALÄ° FAKOÄžLU)
EÅŸi: Raziye
Çocukları:
- Mustafa Güzel (Hacı Hatıp)
MUSTAFA GÜZEL (HACI HATIP) (01.07.1861 – 20.04.1946)
EÅŸi: Hürü, EmiroÄŸlu Mustafa’nın kızı
Çocukları:
- Ali Güzel (Molla Ali)
- Mümüne, Ä°brahim Küçükdemir (Kara Ä°brahim) eÅŸi
Hacı Hatıp’ın 2. eÅŸi Gülsüm. Uzunlar’dan gelmiÅŸ. Köyde çulha dokumayı ondan öÄŸrenmiÅŸler.
Çocukları:
- Emin
Hacı Hatıp’ın 3. eÅŸi Ümmü Gülsüm (1315 – 30.12.1983). Fersin’den Ali Efendi’nin kızı. Müderris Abdurrahman Efendi oÄŸlu Ali Efendi (1859 – 1929) “Beni ölünce Ahmetler’e kızlarımın yanına gömün.” diye vasiyet etmiÅŸ. Vasiyeti üzerine kendisi ölünce Ahmetler mezarlığına gömülmüÅŸtür. Ali Efendi’nin Ahmetler’deki diÄŸer kızları: Emine, Hacı Hatıp oÄŸlu Emin ile evlenmiÅŸ. AyÅŸe, Molla Mahmut ile evlenmiÅŸ.
- eÅŸinden çocukları:
- Mahmut Seyit (Adıgüzel)
- Tevfik
- Raziye, Ä°brahim Koç eÅŸi
ALÄ° GÜZEL (MOLLA ALÄ°) (1307 – 1972)
Molla Ali zamanında iyi bir eÄŸitim almış, okuma yazması düzgün olan çevrede tanınmış bir kiÅŸidir. Köyde imam olamadığı zamanlar ve o köyde olduÄŸu sürece köyün fahri olarak imamlığını yapmış, cemaatle namazı kıldırmıştır. Ayrıca köy çocuklarının din bilgilerini almada Biros’lu Ali Hoca’dan sonra en çok onun emeÄŸi geçmiÅŸtir.
EÅŸi: EmiÅŸ (1899 – 1989). Uzunlar – Havıt’tan gelmiÅŸ.
Çocukları:
- Mehmet Nuri (Mullal’oÄŸlu)
- Hasan
- Hatice. Ahmet Uyar (GöÄŸoÄŸlan) eÅŸi
- Abdurrahman
EMÄ°N GÜZEL (1321 – 01.04 1934)
EÅŸi: Emine. Fersinden Ali Efendi’nin kızı
Çocukları:
- Gülsüm, Ali Demir (Gubcal Alisi) eÅŸi
- Ümmü Sözen, Fersinden Apil’in eÅŸi
MAHMUT SEYYÄ°T GÜZEL (ADIGÜZEL) (1336 – 31.05.1946)
EÅŸi: Elif, Höke Yusuf kızı
Çocukları:
- Ali Güzel. (Adını ve soyadını Ali Orhan Yücelalp olarak deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir.)
- Emine, Hatıplar’dan Mehmet Yılmaz eÅŸi
TEVFÄ°K GÜZEL
EÅŸi: AyÅŸe, Ahmet Ali Özdemir kızı
Çocukları:
- Mustafa
- Fatma, Mahmut Güzel eÅŸi
- Ä°lhan
- Münevver, Akseki’de
- Emine
MEHMET NURÄ° GÜZEL (MULLAL’OÄžLU) (1926 – 1990)
EÅŸi: AyÅŸe, Yusuf Kocakça (Tülüce) kızı (1926 – 21.11.2004)
Çocukları:
- Emine
- Åžükrü
- Niyazi
- Emin
- Mahmut
HASAN GÜZEL (HACI HASAN)
EÅŸi: Raziye, Ahmet Ali Özdemir kızı
Çocukları:
- Durdu
- Emine
- Hürü
- Nuri
- Mustafa
ABDURRAHMAN GÜZEL
EÅŸi:
Çocukları:
- Åžule
- Alper
VIII - MOLLA MEHMET EL
Kaynak kiÅŸi: Mustafa Öz (Çakıcı)
“Belenköy’den Mustafa Ahmetlerde çobanlık yapıyormuÅŸ. Pantır’ın kardeÅŸi Mümüne ile evlenmiÅŸ. Topal Hasan saÄŸlığında Molla Mehmet dedemin yanına gelirdi. Ona “halaoÄŸlu“ derdi.”
BELENKÖYLÜ MUSTAFA
EÅŸi: Pantır’ın kardeÅŸi, Mümüne
Çocukları:
- Mehmet Öz (Molla Mehmet)
- Mahmut Öz (Sakar Mahmut)
MEHMET ÖZ (MOLLA MEHMET) (1288 – 1957)
EÅŸi: AyÅŸe, (Küçük AyÅŸe) Ali Zor kızı, Musacık’ın kardeÅŸi
Çocukları:
- Mümüne. Mümüne ilkin Gebece’den Küncü ile evlenmiÅŸ. O ölünce de Emir Hasan’ı ile evlenmiÅŸ.
- Hamış, ilkin Karaca ile evlenmiÅŸ. O ölünce de Abdullah Küçükakça ile evlenmiÅŸ.
- Ayşe (Kınalı), Musa Vural eşi
- Ali, gençken ölmüÅŸ.
- Mustafa, gençken ölmüÅŸ.
- Abdullah (Molla Abdullah)
- Mahmut (Kara Mahmut)
- Hasan (Sert Hasan)
ABDULLAH ÖZ (MOLLA ABDULLAH)
Eşi: Emine, Topal Hasan kızı
Çocukları:
- Mustafa (AbdulloÄŸlu) (1927 – 15.07.1997)
- Åžükrü, askerden hava deÄŸiÅŸimine geldi ve öldü.
- Ramazan
- Ali (21.06.1935 – 04.08.2006)
- Hayri
MAHMUT ÖZ (KARA MAHMUT) (1317 – 20.12.1978)
EÅŸi: AyÅŸe, Saraçlı’dan Kör Emin’in kızı (1315 – 1985)
Çocukları:
- Emine, Mustafa Öz (AbdulloÄŸlu) eÅŸi (1926 – 03.04.1995
- AyÅŸe, ilkin Åžükrü Öz ile evlendi. O ölünce Ramazan öz ile evlendi. (01.01.1934 – 15.02.2006)
- Mustafa (Ekiz). AyÅŸe ile Mustafa ikizdir.
- Elif (1927 – 04.04.2001)
- Ali (Kır Ali) (12.02.1938 – 10.12.2001)
HASAN ÖZ (SERT HASAN) (1322 – 1991)
1 – eÅŸi: Ismahan, Ali Zor (Sulu Ali) kızı
Çocukları:
- Mustafa (Çakıcı)
- Mehmet Ali
- Fatma
- eÅŸi: Emine, Tekeli Hasan kızı (1340 – 1947)
Çocukları:
- Ismahan, Ali Öz eÅŸi (10.10.1943 – 14.12.2007)
- Murat
- eşi, Fatmana, Tekeli Hasan kızı
Çocukları:
- AyÅŸe
- MenevÅŸe, Mahrımçalı’da
- Ümmü, Ali Uyar eÅŸi
- Esme, Hasan Varol eÅŸi
- Hava, Ahmet Vural eÅŸi
- Güllü, Mustafa Vural eÅŸi
- Duran
IX - MUSACIK EL
BÜYÜK ALÄ° DEDE ÇOCUKLARI
Eşi: Arzı
Çocukları:
- Musacık
- Åžerife, Akçanın eÅŸi
- Zeynep, Ramazan eÅŸi, Åžaban Koca’nın anası
- Zeynep, Topal Ali’nin eÅŸi
- Küçük AyÅŸe, Molla Mehmet eÅŸi
MUSACIK VE OÄžLU ALÄ° HAKKINDA
Kaynak kiÅŸiler: Åžerife Çalı, Mümüne Varol
“Musacık askerden 18 sene sonra dönmüÅŸ. GeleceÄŸini haber alan köylüler onu Payamseki’de karşılamışlar. DönüÅŸüne bir tosun kurban kesmiÅŸler.
Musacık oÄŸlu Ali Dede seferberlikte Batum’da esir kalmış. SalımıvermiÅŸler, kaçmış mı nasılsa yalınayak, aç, GeriÅŸ’e kadar gelmiÅŸ. GeriÅŸ’e akÅŸam gelmiÅŸ, sabah ölmüÅŸ. Mezarı GeriÅŸ’te. BaÅŸka bir söylentiye göre Ali Dede’nin Yanında Akça Musası da varmış. Ali Dede’nin üvey anası GeriÅŸ’li olduÄŸu için orada Kalmış. Akça Musası devam edip köye gelmiÅŸ. “Ali GeriÅŸ’te kaldı ama belki de ölecek” diye haber vermiÅŸ.
MUSACIK
eÅŸi: Raziye
Çocukları:
- Ali Zor (Sulu Ali)
- Ramazan Zor (Onbaşı)
- Gülsüm, gençken ölmüÅŸ.
- eÅŸi GeriÅŸten
Çocukları:
- Mehmet (Yılık Mehmet) İki oğlu, iki kızı var.
ALÄ° ZOR
EÅŸi: Fatma, EmiroÄŸlu Mustafa’nın kızı
Çocukları:
- Musa Zor
- Raziye, Mustafa Arif Varol eÅŸi
- Ismahan, Hasan Öz’ün 1. eÅŸi
RAMAZAN ZOR (ONBAÅžI)
EÅŸi:
Çocukları:
- Musa (Paytar)
- Mustafa (Karadayı
MUSA ZOR (1913 – 01.04.1982)
EÅŸi: Hava, Gedik Hüseyin kızı (1909 – 18.11.2004)
Çocukları:
- Åžerife, Hasan Ali Çalı eÅŸi
- Mümüne, Ali Varol eÅŸi
- Ayşe, Ahmet Arıcı eşi
- Mustafa
- Ismahan, Mehmet Varol 1.eÅŸi
MUSA ZOR (PAYTAR)
Eşi. Fatma, Deli Ahmet kızı
Çocukları:
- Mehmet (Öksüz Mehmet)
- Ali (Kalaycı)
- Fatma, Ahmet Demir (Ecir’in Ahmet’in) eÅŸi
MUSTAFA ZOR (KARADAYI) (1336 – 1954)
EÅŸi: Hürü, Topal Ali kızı (1333 – 2007)
Çocukları:
- Raziye, Süleyman Özen eÅŸi
- Emine
- Åžükrü
- Ali (1959 -1985)
- Ramazan
...
X - PANTIR EL
PANTIR MUSTAFA
KardeÅŸleri:
1.Molla Yusuf
- Tıkır Ali
- AyÅŸe
- Mümüne, Belenköy’lü Çoban Mustafa’nın eÅŸi, Molla Mehmet’in anası.
KAÇAN FIRSAT
Molla Yusuf askerlik yaparken bir ara Ä°stanbul’da bulunur. OkumuÅŸ insan olduÄŸu için bir yazıcılık iÅŸindedir. Tapu kayıtlarının olduÄŸu yere de girip çıkabilmektedir. Tapu kayıtlarının olduÄŸu yerde Ahmetler Yaylası tapu kaydını bulur. Yetkili kiÅŸiden tapu kaydını ister. Yetkili ”harcırah” yatırırsan veririz.” der. Molla Yusuf’un üzerinde harcıraha yetecek para olmadığı için hemen köye bir mektup yazıp durumu bildirir, harcırah için para ister. AksiliÄŸe bak o sıralarda Manavgat’ta posta dağıtım iÅŸlerine Çimi köyünden birisi bakmaktadır. Mektup Çimilinin eline geçer.
“Ä°stanbul’dan Ahmetler’e mektup?”
Merak bu ya, açıp bakar. Okuduklarına inanamaz. Mektubu kapatıp hemen Çimi’nin ileri gelenlerine götürür. Ondan sonrası malum. Çimi’nin adamı çok. Gereken yapılır. Molla Yusuf’un da tayini baÅŸka yere çıkar. Ama böylece Ahmetler yaylasının tapu kaydı olduÄŸu da öÄŸrenilmiÅŸ olur.
MOLLA YUSUF
EÅŸi: Akça kızı Hatice (Çıtırak)
Çocukları:
- Anakız, Gençler’den Sansar Ramazan’ın eÅŸi
- Fatma (yirik Kız) Fersin’den Mustafa Dayı’nı eÅŸi, Deli Ali’nin anası
TIKIR ALÄ°
EÅŸi:
Çocukları:
- Kuzulu’nun anası
- Arabın Kara Ahmet’in eÅŸi
- Meryem
- Hanife, Gedik Hüseyin eÅŸi
Tıkır Ali’nin 8 kızı olmuÅŸ, ikisi Konya tarafına gitmiÅŸ. Ä°kisi Belenköy’e gitmiÅŸ. Ötekiler Ahmetler, Gençler ve Fersin’de.
PANTIR MUSTAFA
- eÅŸi: AyÅŸe, Hacı Mustafa’nın kızı.
Çocukları:
- Arzu, Sefer Mustafa’nın eÅŸi, Sefer Mehmet’in anası.
- Ünzile, Fersin’de
- AyÅŸe (Gökkız), Belenköy’de
- Ahmet
- Cin Ali
- eÅŸi: Arzu
Çocukları:
- MenevÅŸe,
- Fersin’de Koruk eÅŸi
- eÅŸi: Ebe, Dudular’dan olur. DuduoÄŸlu’nun halası imiÅŸ.
Çocukları
- Koca Mehmet
- Molla Ä°brahim
- Gedik Hüseyin
- Deli Ali
- eÅŸi: Emine, Emine, Musa Dede’nin kızı, Akça’nın bacısıdır. Emine ilkin Ä°biÅŸ ile evlenir. Ä°biÅŸ’ten (Ä°biÅŸ Kızı) yani Tekeli Hasan’ın anası doÄŸar. Ä°biÅŸ ölünce Pantır ile evlenir. Pantır’dan da Topal Hasan olur. Böylece Topal Hasan ile Tekeli’nin anası anadan kardeÅŸ olmaktadır.
Çocukları:
- Topal Hasan
MEHMET ASLAN (KOCA MEHMET) (… - 1933)
EÅŸi: Havana, Akça kızı (1287 – 1960)
Çocukları:
1 Osman, Osman Emir elden Kara Ä°bbrahim’in kızı Åžerife ile evlenmiÅŸ. Bu evlilikten Efe’nin eÅŸi, Mümüne olmuÅŸ. Osman askere gitmiÅŸ, gelmemiÅŸ. Gelmeyince de Åžerife Kısaca ile evlenmiÅŸ,
- AyÅŸe (Gökkız) Molla Mahmut ile evlenmiÅŸ, sonra ayrılmış.
- Mustafa (Koca Mustafa)
- Ali (Yirik ÇavuÅŸ) (1318 – 30.06.1974)
Ä°BRAHÄ°M KARA (MOLLA Ä°BRAHÄ°M)
Molla Ä°brahim, Kafkas cephesinde, muhtemelen Sarıkamış’ta ÅŸehit olmuÅŸ.
1.eÅŸi: AyÅŸe
Çocukları:
- Fatma Karakız), Yusuf Kocakça (Tülüce) eÅŸi
- Ümmü, Mehmet Güngör (Sarı Mehmet) eÅŸi
- Abdullah (Kara Abdullah)
- EÅŸi: Hürü, ErengeriÅŸ’ten Hacı Ahmet Mustafası’nın kızı (1314 – 1978)
Çocukları:
- AyÅŸe, Mehmet Ali Küçükakça eÅŸi
- Mustafa (Küçük Mustafa)
BABAM GEDÄ°K HÜSEYÄ°N
Anlatan: Mustafa Koç (Pantır)
Babam hayvancılıktan eyi anlardı. Kırık çıkık iÅŸlerini eyi yapardı. Hayvan hastalıklarını bilir, tedavi ederdi.
Seferberlikte Afyon’da askerken bir gün develer hastalanmış. Komutan:
“Deve hastalığından anlayan var mı?” diye sormuÅŸ.
Babam el kaldırmış:
“Ben anlarım!” demiÅŸ.
Develere bakmışlar.
“Komutanım bu sinek hastalığı. Hemen tedaviye baÅŸlarsak 21 günde eyileÅŸirler.” demiÅŸ babam.
“ Hemen baÅŸla!” demiÅŸ komutan. Orada asker Kızılot’tan Çıkın Ahmet de varmış. Onu yanına alır. Hemen hasta develeri yularlamaya yakarlar. Baldırlarından da çubuk çekerler. Develer 21 günde eyi olur. Babama ödül olarak bir ay izin verirler. Dönünce babam askeriyenin baytarı olur.
Büyük zafer sırasında develer uzun süre bozulamışlar. Babama sormuÅŸlar:
“Acaba develer bunu neden yaptılar? Bu neye alamettir?” Babam:
“Ya Yunan’ın askeri bozguna uÄŸradı, ya bizimkiler.”
Sonraki gün bizimkilerin zafer kazandığı duyulmuÅŸ.
HÜSEYÄ°N KOÇ (GEDÄ°K HÜSEYÄ°N) (1302 – 01.05.1952)
EÅŸi: Hanife (Kör Hanife), Tıkır Ali’nin kızı. Bir gözü körmüÅŸ. (1297 – 01.10.1963)
Çocukları:
- Ümmü, Mustafa Arıcı (Muk’oÄŸlu) eÅŸi
- Hava, Musa Zor eÅŸi
- Ahmet Ali (Zobu) (1912 – 11.10.2001)
- Hamış, Åžaban Ali’si eÅŸi
- Ebe, Ä°brahim Yıldız (Gocal’oÄŸlu) eÅŸi
- Ä°brahim (Daylak) (1926 – 18.01.2008)
- Mustafa (Pantır)
- Yusuf (Kara Yusuf)
ALÄ° KOÇ (DELÄ° ALÄ°)
EÅŸi: Fatma (Saraçlı) (1312 – 1970)
Çocukları:
- AyÅŸe, Abdullah Kara eÅŸi.
- Ali (Ali Onbaşı)
- Arzu Mustafa Aslan (Koca Mustafa) eÅŸi
- Ebe, Mustafa Kara (Küçük Mustafa) eÅŸi
- Hamış, Dedere’den Halil Akça eÅŸi
- eÅŸi Gülsüm, EmiroÄŸlu Mustafa kızı. (1306 – 17.03.1975)
Çocukları:
- Osman (Kara Osman) (1335 – 01.09.2001)
- Mustafa (Kara Mustafa) (1337 – 15.04.1947)
HASAN GÜNGÖR (TOPAL HASAN) (1287 – 1962)
EÅŸi: Elif, Akça kızı (1296 – 1954)
Çocukları:
- Emine, Molla Abdullah eÅŸi
- Mehmet (Sarı Mehmet) (1320 - ….)
- Mustafa Ali, genç iken ölmüÅŸ.
- AyÅŸe, Adıgüzel Özer eÅŸi
- Åžerife, Mehmet Varol eÅŸi
- Zeynep, Süleyman Varol eÅŸi
MUSTAFA ASLAN (KOCA MUSTAFA)
Eşi: Arzu, Deli Ali kızı
Çocukları
- Ahmet
- Ayşe, Hacı obasında
- Åžerife, Gençler’de
- Ali
- Mehmet
- Emine
- Hasan Hüseyin
ALÄ° ASLAN (YÄ°RÄ°K ÇAVUÅž)
EÅŸi: AyÅŸe (Manav AyÅŸe), Adıgüzel kızı
Çocukları:
- Osman
- Güzel Veli (Adıgüzel)
- Hava, Mustafa Küçükakça eÅŸi
- Mehmet (Gök Mehmet)
- Mustafa
ABDULLAH KARA (KARA ABDULLAH)
Eşi: Ayşe, Deli Ali kızı
Çocukları:
- AyÅŸe (Timen AyÅŸe)
- Ä°brahim
- Emine, Araplar’da Deli Hüseyin oÄŸlu ile evli
- Hatice, Güzel Veli Aslan eÅŸi
- Raziye (Gökkız), Hasan Koç eÅŸi
- Ali
MUSTAFA KARA (KÜÇÜK MUSTAFA)
EÅŸi: Ebe, Deli Ali kızı (1335 – 11.04.1992)
Çocukları:
- Ä°brahim (1945 – 2005)
- Fatma
- Hatice, Musa Arıcı eşi
- Ali
- Ahmet (02.01.1955 – 05.06.2003)
- Hüseyin
- Mehmet
AHMET ALÄ° KOÇ (ZOBU) (1912 – 11.10.2001)
- eÅŸi: AyÅŸe (Gastan AyÅŸe)
Çocukları:
- Ümmü, Musa Güngör eÅŸi
- Hasan
- Raziye, Akseki, Bucak köyünde
- Mehmet
2.eÅŸi: Elif (1335 – 20.10.1997)
Çocukları:
- Osman
- Fatma, Mehmet Küçükakça eÅŸi
- Hüseyin
- Mustafa
- Elif, Åžaban Vural eÅŸi
- Hanife, Ali Koç eÅŸi
Ä°BRAHÄ°M KOÇ (DAYLAK) (1926 – 18.01.2008)
Eşi: Raziye, Hacı Hatıp kızı
Çocukları:
- Mustafa
- AyÅŸe, Osman Kocakça eÅŸi
- Ümmü, Murat Öz eÅŸi
- Hanife, Ali Varol eÅŸi
- Cengiz
- Fatma, Yüksel Kızılkaya eÅŸi
MUSTAFA KOÇ (PANTIR)
EÅŸi: Fatma, Adıgüzel Özer kızı (1932 – 31.05.2007)
Çocukları:
- EÅŸe
- Hüseyin
- Elif, Hüseyin Arıcı eÅŸi
- Meryem, Ramazan Varol eÅŸi
- Åženay, Hüseyin Kara eÅŸi
- Ali
- Hasan (Komondo ÇavuÅŸ, 20.10.1972 – 06.09.1993)
YUSUF KOÇ (KARA YUSUF)
EÅŸi: MenevÅŸe, Mehmet Ali Küçükakça kızı
Çocukları:
- Hüseyin
- Atalay (1969 – 26.11.1996)
- Sebahat, Mehmet Kocakça eÅŸi
- Abdullah
ALÄ° KOÇ (ALÄ° ONBAÅžI)
- eÅŸi: Mümüne, Ahmet Ali Özdemir kızı (1921 – 16.12.2002)
Çocukları:
- Ali
- Åžengül,
- Fatma, Hüseyin Özden eÅŸi
- Mustafa
- Emel, Hüseyin Kara eÅŸi
- eÅŸi Emine, Süleyman Çalı kızı
Çocukları:
- Adem
- Adil
OSMAN KOÇ (KARA OSMAN) (1335 – 01.09.2001)
EÅŸi: Fatma, Ä°brahim Özen (Halil Ä°brahim) kızı
Çocukları:
- Ali
- AyÅŸe, Gebece’den Ali Topaca eÅŸi
- Mustafa
- Ä°brahim
- Arzu, Manavgat’tan Mahmut Açıkgöz eÅŸi. Öldü.
MEHMET GÜNGÖR (SARI MEHMET) (1320 - …)
EÅŸi: Ümmü, Molla Ä°brahim kızı (1317 - …)
Çocukları:
- Yusuf
- Fatma, EÄŸitmen eÅŸi. Öldü.
- Musa
- Mustafa Ali
- Emine, Hasan Özer eÅŸi
- Raziye, Osman Varol eÅŸi (1943 – 19.02.2007)
- Elif, Mehmet Kocakça eÅŸi. Mehmet Kocakça ölünce Åžaban Vural ile evlendi.
YUSUF GÜNGÖR (1926 – 12.04.2004)
Eşi Ayşe, Kısaca kızı
Çocukları:
- Fatma, Ali Zor eÅŸi
- Ümmü, Ramazan Çalı eÅŸi
- Ünzile, Åžükrü Zor eÅŸi
- Hasan
- Åžerife,
- Havana
MUSA GÜNGÖR
EÅŸi Ümmü, Ahmet Ali Koç kızı
Çocukları:
- Hasan
- Ömer
- Ä°brahim
- Mehmet
- Fatma
- Elif
- AyÅŸe
MUSTAFA ALÄ° GÜNGÖR
EÅŸi: Raziye, Çolak Mehmet kızı
Çocukları:
- Bayram
- Feride, Akseki, Erenyaka köyünde.
- Ä°brahim
- Mehmet
- Hasan
- Yusuf
XI - ÅžABAN EL
RAMAZAN, MUSA DEDENÄ°N OÄžLU; AKÇANIN KARDEŞİ
EÅŸi: (Ak Hala)
Çocukları:
- Åžaban
ÅžABAN VURAL (ÅžABAN KOCA)
EÅŸi:
Çocukları:
- Musa (Şaban Musası)
- Ali (Åžaban Alisi)
- Mehmet (BeÅŸir)
- Ayşe, (Şaban kızı) Deli Ahmet eşi
MUSA VURAL (1320 – 21.01.1981)
EÅŸi: AyÅŸe (Kınalı) Molla Mehmet kızı (1327 – 1987)
Çocukları:
- Ali
- Ramazan
- Zeynep - Ali Topkara eÅŸi
ALÄ° VURAL (ÅžABAN ALÄ°SÄ°) (1331 – 24.03.1997)
EÅŸi: Hamış, Gedik Hüseyin kızı
Çocukları:
- AyÅŸe, Mehmet EcevitoÄŸlu eÅŸi
- ZeynepOsman Küçükdemir eÅŸi
- Fatma, Mustafa Demir (Çilingir) eÅŸi
- Åžaban
- Hüseyin
MEHMET VURAL (BEŞİR) (1323 – 25.05.1995)
EÅŸi: Fatma, Belenköy’den Karmaz’ın kızı (1331 – 27.03.1991)
Çocukları:
- Ramazan
- Mahmut
- Şerife, Ali Avcı 2. eşi
- Mustafa
- Åžükrü
- Hasan
XII – TEKEL’EL (TEKELÄ° EL)
TEKELÄ° - AHMET ÖZER
Tekeli Ahmet Teke’de kadı iken muhalif oluÅŸundan dolayı buraya sürülmüÅŸ.
EÅŸi: AyÅŸe (Ä°biÅŸ kızı) Ä°biÅŸ, AyÅŸe’nin babasıdır. AyÅŸe’nin anası Emine’dir. AyÅŸe doÄŸduktan sonra babası Ä°biÅŸ ölür. Ä°biÅŸ ölünce dul kalan eÅŸi Emine’yi Pantır 4. eÅŸi olarak alır. Pantır’ın 4. eÅŸi Emine’den Topal Hasan olur. Yani Topal Hasan ve Ä°biÅŸ kızı anadan bir babadan ayrı üvey kardeÅŸ olurlar.
Çocukları:
- Hasan (Tekeli)
- Adıgüzel
- Emine, Ahmet Ali Özdemir eÅŸi
- Fatma, Halil Ä°brahim Özen eÅŸi
HASAN ÖZER (TEKELÄ°)
Tekeli Emmi’yi yaylaya göçerken konuÅŸmalarından hatırlarım. Çok ÅŸakacı bir adamdı Murtiçi’ne gelince arabalar geçmeye baÅŸlardı. Araba geçerken yüklü hayvanları kenara çekip arabalara yol verirdik. Araba geçince de Tekeli Emmi bize arabalar hakkında bilgi verirdi:
“Bu arabalar saman burma yer sanmayın haaa… Sadece ÅŸeker ile, üzüm ile beslenirler. Su yerine de sadece bal ÅŸerbeti içerler.”
Küçükler bu sözlere inanırlardı. Åžeker, üzüm, bal az bulunan bahalı yiyeceklerdi. Demek ki bu arabalar o kadar deÄŸerli ki bahalı besinlerle besleniyorlardı.
EÅŸi: Gülsüm (Gecereme'li)
Çocukları:
- Ä°biÅŸ
- Ahmet, askerlik dönüÅŸü öldü.
- Elif, Ali Vural eÅŸi
- Hatice, Ahmet Özer eÅŸi
- Mümüne, Ali Arslan eÅŸi
ADIGÜZEL ÖZER (1322 – 1993)
EÅŸi: AyÅŸe, Topal Hasan kızı (1911 – 1999)
Çocukları:
- Fatma, Mustafa Koç (Pantır) eÅŸi
- Ahmet (Topçu)
- Hasan
- Elif, Ali Kara eÅŸi
- Emine, Hacıisalı’da
DEDEM TOPAL ALÄ°
Anlatan: Ali Uyar, Topal Ali’nin torunu
Dedemi hatırlarım. Köyde en çok incir yetiÅŸtiren oydu. Çocuklara incir dağıtırdı sık sık. Dedem Bilavgat’aki meyve bahçesine pamuk ve tütün de ekerdi. Åžaban Musa'sı da Çevlik’te tütün ekerdi. Yani kendi ihtiyaçları için. Dedem kendi yetiÅŸtirip kuruttuÄŸu tütünü sarardı bir kâğıda Sonra çıkarırdı kavı çakmağı… Çak babam çak. Kolay kolay yanmazdı meret. Dedem öfkelenir söylenirdi. Ben ocakta ateÅŸ olduÄŸu halde dedemin sıgarayı neden kav çakmakla yakmaya uÄŸraÅŸtığına bir türlü akıl erdiremezdim. Sorardım:
“ Dede, ocakta ateÅŸ var. Sıgarayı neden kömürle yakmazsın da kav çakmakla uÄŸraşırsın?”
Dedem cevap verirdi:
“Ah hay oÄŸlum sen ne anlarsın. Onun çakması ayrı bir zevk, yakması ayrı bir zevk, ÅŸu kavın kokması ayrı bir zevk…”
ALÄ° UYAR (TOPAL ALÄ° – KÖR ALÄ°) (1309 -02.02.1972)
Topal Ali’nin babası Topal Ä°brahim’in Tekeli Ahmet ile kardeÅŸ olduÄŸu sanılmaktadır. Onlar deÄŸilse bile babalarının kardeÅŸ olduÄŸu muhakkak. Bütün köyün yaÅŸlıları Topal Ali’nin Tekeli el soyundan olduÄŸunu söylüyorlar.
- eÅŸi: Zeynep
Çocukları:
- Hürü, Mustafa Zor (Karadayı) eÅŸi.
- Ahmet, (GöÄŸoÄŸlan veya Gök Ä°brahim)
- Ahmet Ali
- AyÅŸe (AltındiÅŸ), Deli Ahmet’in 2. eÅŸi
2.eÅŸi, Teslime (15.07.1923 – 15.11.1955), Fersinden gelme. Çocukları
- Zeynep
- Durdu
- Mustafa
AHMET UYAR (GÖK Ä°BRAHÄ°M) (1924 – 28.12.2001)
EÅŸi: Hatice, Molla Ali kızı (1339 – 1989) ?
Çocukları:
- Zeynep
- Ümmü
- Ali
- Teslime
- Durdu
- Emine
- Münevver
AHMET ALÄ° UYAR
Eşi: Elif, Musa Vural kızı
Çocukları:
- Zeynep
- Hatice
- Ä°brahim
- Teslime
YAKIN GEÇMÄ°ÅžTE KÖYÜMÜZE GELENLER
- Arıcı Yusuf
- DuduoÄŸlu el
- Gök Hüseyin
- Gök Mehmet
- Gubcal el
- MukuoÄŸlu el
- Yirik oÄŸlan el
XIII - ARICI EL
YUSUF ARICI (ARICI YUSUF)
ErengeriÅŸ’ten Hacı Ahmet Pantır ile teyze oÄŸlu olurlar.
ErengeriÅŸ’ten Hacı Ahmet Mustafa’sının çocukları:
- Ahmet
- Hatice, Höke Yusuf’un 2. eÅŸi
- Hürü, Molla Ä°brahim’in eÅŸi
- Hava, Koca Ali’nin eÅŸi
AHMET ARICI
EÅŸi AyÅŸe (Koca AyÅŸe), MukuoÄŸlu’nun kardeÅŸi
Çocukları:
- Yusuf
YUSUF ARICI
EÅŸi: AyÅŸe Mustafa Küçükakça (Karaca) kızı
Çocukları:
- Durdu
- Fatma
XIV - DUDUOÄžLU EL
DuduoÄŸlu el Sayköy’de otururlardı. Yakın geçmiÅŸte Ahmetler’den evlenip, Ahmetler’e yerleÅŸenler oldu. Ä°lk soyadları “Davulcu” idi. Sonradan “KaramusaoÄŸlu” olarak deÄŸiÅŸtirdiler.
KARA MUSA (DUDUOÄžLU)
EÅŸi: Tepeköy’den Koca Mustafa’nın kızı. Koca Mustafa’nın kızları komÅŸu köylere ÅŸöyle dağılmış. Birini Ahmetler’den DelibaÅŸ almış. Fatma (Cırıklı) Ebe Mehmet Varol ve Süleyman Varol’un anası olur. Birini Sayköy’den DuduoÄŸlu almış, Kara Hasan’ın anası olur. Biri Gebece’ye gitmiÅŸ. Marangoz Süleyman Sarı’nın anası olur. Biri de Tepeköy’de kalmış. Gök Hasan’ın anası olur. Böylece Sayköy’den Kara Hasan, Tepeköy’den Gök Hasan, Gebece’den Süleyman Sarı, Ahmetler’den Mehmet Varol teyze oÄŸlu olurlar.
DuduoÄŸlu’nun çocukları:
- Hasan Davulcu (Kara Hasan)
- Hüseyin Davulcu (Kara Hüseyin)
HASAN DAVULCU
EÅŸi Fatma, MukuoÄŸlu’nun kardeÅŸi (1320 – 27.12.2000)
Çocukları:
- Mustafa, Çocukları Sayköy’de oturmaktadır. (1930 – 25.11.1997)
- Mehmet, Ahmetler’den Mustafa Arıcı kızı Ünzile ile evlidir. Çocukları Ahmetler’de oturmaktadır. Soyadlarını “KaramusaoÄŸlu” olarak deÄŸiÅŸtirdiler.
- Ahmet, Ahmetlerden Ä°brahim Yıldız kızı Fatma ile evlidir. Sayköy’de oturmaktadır.
MEHMET KARAMUSAOÄžLU (KARA HASANIN MEHMET) (1934 – 1995)
EÅŸi: Ünzile, Mustafa Arıcı kızı
Çocukları:
- Hasan
- Fikret (1974 – 16.08.1995) Åžehit
- Yüksel
XV - HÜSEYÄ°N AVCI (GÖK HÜSEYÄ°N)
Anlatan: Ali Avcı
“Molla Ä°brahim’e bir çoban lazım olmuÅŸ. Namaras’ta bir çocuk olduÄŸu haberini almış. GitmiÅŸ, hebicip getirmiÅŸ. (Hebiçmek: sırtına almak, yüklenmek.) Babam köye geldiÄŸinde o kadar küçükmüÅŸ. Namaras’ta Ramazan (Çakıcı) amcam ile AyÅŸe halam var. Babam onda bunda çobanlık yaparken kalmış gitmiÅŸ Ahmetlerde. Ama iyi çobanmış. Ä°yi çobanı baÅŸka yere salmak istememiÅŸler.
Hacı Hatıp’ın kızkardeÅŸi Fatmalı’nın iki kızı varmış. Kızların babası Adıgüzel. Kızlardan Arzı’yı babama, AyÅŸe’yi de Yirik ÇavuÅŸa alıvermiÅŸler. Böylece babam olmuÅŸ avrat köyünden.”
HÜSEYÄ°N AVCI
EÅŸi: Raziye, Adıgüzel kızı
Çocukları:
Ali
Fatma, Ahmet Kocademir eÅŸi
Mehmet
ALÄ° AVCI (GÖK HÜSEYÄ°N ALÄ°SÄ°)
1.eşi: Hatice, Ecevit Ramazanı kızı
Çocukları:
- Ä°brahim
- Hasan Hüseyin
- Ramazan.
2.eşi: Şerife, Karabeşir kızı
Çocukları:
- Halit
- Mehmet
- Yusuf
MEHMET AVCI
EÅŸi: AyÅŸe, Ä°brahim Küçükdemir (Efe) kızı
Çocukları:
- Hatice
- Sema
- Arzu
XVI - MEHMET ÖZEN (GÖK MEHMET – ÇOLAK MEHMET)
Gök Mehmet’in babası TaÅŸlıca’dan anası Saraçlı’danmış
1 EÅŸi: Ümmü (Kütkız) DelibaÅŸ’ın kızı. Mezarı Gülen’de.
Çocukları:
- Hatice, Gençler’den Sansar Alisi ile evlendi.
- Fatma, Demirciler’den Kör Ali ile evlendi.
2.eÅŸi: (Körkız) Körkız’ın babası, DelibaÅŸ’ın kardeÅŸi Sefer Mustafa’nın oÄŸlu Sefer Mehmet’i. Anası EmiroÄŸlu Mustafa kızı Gülsüm. Sefer Mehmet’i ölünce Gülsüm Deli Ali ile evlenmiÅŸ.
Çocukları:
- Raziye, Mustafa Ali Güngör eÅŸi
XVII - GUBCAL EL
Osman Ali oÄŸlu Hüseyin ÇavuÅŸ (Gubcal) Gedik Hüseyin’le Çanakkale’de beraber savaÅŸmışlar.
HÜSEYÄ°N DEMÄ°R (GUBCAL)
EÅŸi: Fatma, Fersin’li (1317 – 25.10.1992)
Çocukları:
- Durdu
- AyÅŸe (Topal), Mahrımçalı’da Sarı Mehmet eÅŸi
- Ali
ALÄ° DEMÄ°R (GUBCAL ALÄ°’SÄ°)
EÅŸi: Gülsüm, Emin Güzel kızı
Çocukları:
- Durdu, Ä°brahim Küçükakça eÅŸi
- Ümmühan, Seydiler’den evli
- Hüseyin
- Emin
- Mehmet
- Hatice, Mehmet Özdemir eÅŸi
- AyÅŸe Avasun’dan evli
- Zehra, Hocalı’dan evli.
XVIII - MUKUOÄžLU EL
MukuoÄŸlu’nun babası, Muku Ahmet’i Kızılot’taki Muku’larla akrabadır. MukuoÄŸlu Mustafa Arıcı’nın kardeÅŸleri: 1. Kara Hasan eÅŸi Fatma. 2. Arıcı Yusuf’un anası Kara AyÅŸe. 3. Hasan Arıcı (Kizir Hasan). 4.Ali Arıcı (Kara Ali).
MukuoÄŸlu’nun anası DuduoÄŸlu’nun bacısı olur. DuduoÄŸlu Sayköy’de oturur. MukuoÄŸlu küçükken KardeÅŸi Kizir ile beraber Sayköy’e dayısının yanına gelirler. O sırada Ahmetler’den Saraçlı Ebe’ye bir çoban ihtiyaçtır. Saraçlı Ebe MukuoÄŸlu’nu çoban tutar. Sonra büyüyünce de Gedik Hüseyin’in kızı Ümmü ile everirler. KardeÅŸi Kizir ise Gebece’den HökeoÄŸlan’ın kızı ile evlenir.
MukuoÄŸlu iyi bir çobandı. Ama soyadına uygun olarak arıcılık da yapardı. Devamlı top kovan taşırdı. MukuoÄŸlu’gile her varışımda Ümmü Hala’nın bir sofra serip bal ile ekmek verdiÄŸini hatırlarım.
MUSTAFA ARICI (MUKUOÄžLU) (1324 – 19.10.1983)
EÅŸi: Ümmü, Gedik Hüseyin kızı (…. – 23.12.1986)
Çocukları
- Ahmet (08.02.1933 – 01.06.2005)
- Emine, Ahmet Aslan eÅŸi
- Ünzile, Mehmet KaramusaoÄŸlu eÅŸi
- Meryem, Antalya’dan evli
- Musa
- Fatma, Çukurköy’den Hayri Yılmaz ile evli
XIX - YÄ°RÄ°K OÄžLAN EL
HASAN (KARMAZ) Belenköy’lü
EÅŸi Hürü (1306 – 15.08.1967), Belenköy'lü Sakar Mahmut’un kızı
Çocukları:
- Mustafa (Yirik OÄŸlan)
- Fatma, Mehmet Vural (KarabeÅŸir) eÅŸi
MUSTAFA TOPKARA (YÄ°RÄ°K OÄžLAN) (1907 – 05.09.1998)
EÅŸi: Havana, Gecereme’den Sansar Ramazan kızı (1913 – 02.03.2002)
Çocukları:
- Yusuf (1941 – 14.10.2001)
- Ali
- Hasan
- Mehmet
…
Tekrar edelim: Bu çalışmamızda yanlış veya eksik yazılmış bilgiler olabilir. Okuyucularımız böyle durumlar görürlerse bize bildirsinler, yanlış ise düzeltelim, eksiklik varsa ekleyelim. Hepinize saÄŸlıklı günler dilerim.
Hazırlayan: Ali Varol - 14.10.2009 - Manavgat