TOROSLARIN TÜRKLERÄ°
VE TÜRKLERÄ°N TOROSLARI
Tarihimizi ne kadar biliyoruz?
KaramanoÄŸlu BeyliÄŸi Yörük Türkleridir. MoÄŸollar 1222 yılında Orta Asya da Özbekistan ve Türkmenistan’ı iÅŸgal etmiÅŸti. Anadolu’da ise o zaman Büyük Selçuklu Devleti bulunuyordu. OÄŸuzların AvÅŸar boyuna ait olan KaramanoÄŸlu BeyliÄŸi 1228 yılında MoÄŸol baskısından dolayı Anadolu’ya göç etmiÅŸler. KaramanoÄŸlu Beyi Hacı BektaÅŸi Veli’nin müritlerindendir. Nur Sofu (Nuri Sufi)’dir. Anadolu’ya ulaşınca Büyük Selçuklu Beyi Alaattin Keykubat KaramanoÄŸlu BeyliÄŸini Karaman ilinin Toros daÄŸlarının içinde bulunan Ermenek ilçesine yerleÅŸtirmiÅŸ. 1242 yılında vahÅŸi MoÄŸollar Anadolu’ya ulaÅŸmış ve Büyük Selçuklu Devleti’ni savaÅŸta yenip zayıf hale getirmiÅŸ. Selçuklu Devleti zayıflayınca Anadolu’daki Türkler on beylik haline dönüÅŸmüÅŸ. Bu beylikler
- KaramanoÄŸlu BeyliÄŸi
- Kadir Burhanettin BeyliÄŸi
- Eşrefoğulları Beyliği
- Aydınoğulları Beyliği
- Ä°nançoÄŸulları BeyliÄŸi
- Alaiye BeyliÄŸi
- Tacettinoğulları Beyliği
- ÇobanoÄŸulları BeyliÄŸi
- DulkadiroÄŸlu BeyliÄŸi
- Ramazanoğulları Beyliğidir.
Osmanlı BeyliÄŸi 1289 – 1300 yıllarında EskiÅŸehir Sögüt’te kurulmuÅŸtur. Selçuklu Devleti 1300 yılında çöktü. Osmanlılar batıda Bizans toprağı olan Bilecik, Bursa’yı alarak batıda ilerlemeye devam etti. Daha sonra geriye dönerek Anadolu’daki KaramanoÄŸlu BeyliÄŸi dışındaki Beylikleri teker teker savaÅŸarak topraklarına kattı.
Anadolu’da en kuvvetli beylik olan KaramanoÄŸlu BeyliÄŸini topraklarına katmak için aralıklı olarak 100 yıl savaÅŸmıştır. 1277 yılında KaramanoÄŸlu BeyliÄŸi MoÄŸollar ve Selçuklular savaÅŸ yaparak onları yenmiÅŸtir. KaramanoÄŸlu BeyliÄŸi Konya’yı alarak Türkçenin Anadolu’ya yerleÅŸmesine neden olmuÅŸtur.
Çünkü o yıllarda Anadolu’da Farsca, Arapça gibi dillerde konuÅŸuluyordu, KaramanoÄŸlu Beyi Mehmet Bey Konya’yı aldıktan sonra;
“Anadolu’da Türkçeden baÅŸka dil konuÅŸulmayacak” diye emir yayınlamıştır.
Osmanlılar 1374 yılında Balkanlara ulaÅŸmış ve Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında Ä°stanbul’u almasıyla çok güçlenmiÅŸtir.
Fatih Sultan Mehmet Anadolu’da bulunan KaramanoÄŸlu BeyliÄŸiyle 1466 savaÅŸ yaparak yenmiÅŸtir.
Fatih Sultan Mehmet oÄŸlu Cem Sultan’ı Karaman’a yollayarak 1466-1486 KaramanoÄŸlu BeyliÄŸinin başına geçmiÅŸtir. 20 yıl içerisinde KaramanoÄŸlu BeyliÄŸini tamamen bitirmek için KaramanoÄŸlu BeyliÄŸi halkını Balkanlara göç ettirmiÅŸler ve yerleÅŸtirmiÅŸlerdir.
Bugünkü Makedonya, Bulgaristan ve Yunanistan. Böylelikle Balkanlar Türk yurdu olmuÅŸtur.
Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, KaramanoÄŸlu Yörük Türklerindendir. Dedesi Hafız Ahmet Efendi KaramanoÄŸlu BeyliÄŸinden Yunanistan’nın Manastır vilayeti Kocacık Nahiyesine yerleÅŸen Yörük Türklerindendir.
Annesi ise AydınoÄŸulları Yörük Türklerindendir. 1878 yılında Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu Ruslarla savaÅŸ yapmış, Plevne savaşın komutanı Gazi Osman PaÅŸa bu savaÅŸta galip durumundayken; Ä°stanbul da Sarayda ihtilal yapılmış ve PadiÅŸah Abdülaziz tahtan indirilmiÅŸtir.
Bu kargaÅŸadan dolayı Gazi Osman PaÅŸa’ya yiyecek ve cephane yeterince ulaÅŸamamıştır ve Gazi Osman PaÅŸa yenilmiÅŸtir. Ruslar, Bulgar milisleri birlikte Ä°stanbul YeÅŸilköy’e kadar ulaÅŸmıştır.
Rus ordusunun önünde 1 milyon iki yüz bin Türk Ä°stanbul’a ulaÅŸmak için göç etmiÅŸtir. Göç eden dört yüz bin Türk yollarda soÄŸuktan ve açlıktan ölmüÅŸtür. Berlin antlaÅŸmasıyla Ruslar geri çekilmiÅŸ ve Bulgaristan’ın yarısına muhtariyet verilmiÅŸtir, Dış iÅŸleri Osmanlı tarafından iç iÅŸleri ise Bulgarlar tarafından yürütülecektir. 1902’ye kadar göç ve Türk direniÅŸi devam etti. 1912-1914 Balkan SavaÅŸlarında Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu Balkanları tamamen kaybetmiÅŸtir. Balkanlarda milyonlarca Türk kalmıştır. Cumhuriyet döneminde1926 Yılında Mubadele OlmuÅŸ ve Yunanistan ve Balkanlardan Türk Halkıyla Gayri Müslümler DeÄŸiÅŸtirilmiÅŸ daha sonraki yıllarda devam etmiÅŸtir.1938, 1950, 1968, 1979, 1989 yılları arasında bir milyon Türk Anadolu’ya gelmiÅŸtir. Halen milyonlarca Türk Balkanlarda yaÅŸamaktadır. Balkan Türklerinin kökeni KaramanoÄŸlu BeyliÄŸinin Yörük Türkleridir.
**********
Alıntı / İsmail Atak
Instagram:s avangunay
Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi için aÅŸağıdaki linki tıklayın.
https://anadoluyugeziyorum.com/blogdetay/anadoluda-kurulan-turk-beylikleri